NGM: több mint 28 milliárd forint uniós támogatást nyert el 39 fejlesztés

A kutatási infrastruktúra megerősítésének támogatására kiírt pályázaton 27 projekt nyert el 14,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. 

A felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése, a nemzetközileg versenyképes tudás-centrumok létrejöttének támogatása, ezzel segítve sikeres nemzetközi kutatási együttműködések kialakítását, elmélyítését - hangsúlyozta az államtitkár. 

A kutatás-fejlesztési versenyképességi és kiválósági együttműködések támogatását célzó pályázatok közül 3 projekt kapott mintegy 2,4 milliárd forintot. Az elnyert összegek ösztönzik a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények között hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések és üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények létrejöttét. 

Az innovációs ökoszisztéma építésének támogatására kiírt pályázati felhívás 8 győztese 4,7 milliárd forintot nyert el. A felhívás célja, hogy az ötlet megszületésétől a prototípus fejlesztésén át támogassa az innovatív startup vállalkozásokat a piacra vitelben, a fenntartható üzleti modell kialakításában, valamint a befektetésre való alkalmasság elérésében. 

Ezért az inkubációs tapasztalattal rendelkező szereplők tudását felhasználva olyan régiós startup központok jöjjenek létre, amelyek lehetőséget biztosítanak az innovatív ötletek felszínre kerüléséhez és megvalósításához. A felsőoktatási és ipari együttműködési központ - kutatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt kiemelt pályázati felhívás keretében egy projekt juthat 6,2 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forráshoz.

A cél olyan ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti forma kialakítása, amely alkalmas az ipari partnerek igényeinek megfelelő kutatás-fejlesztési-innovációs kapacitás létrehozására, versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére, illetve termékek versenyképes gyártásának fejlesztésére - jelezte Rákossy Balázs. A nyertesek listája a www.palyazat.gov.hu honlapon érhető el. 

MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: