Erre senki nem számított! Nem várt ország búcsúzhat az eurótól!

A korábbi gazdasági miniszter szerint gazdasági reformok nélkül az ország megválhat a közös fizetőeszköztől.
Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter szerint tíz éven belül Franciaország új fizetőeszközt vezethet be és elhagyhatja az eurót, amennyiben nem hajtanak végre drasztikus reformokat. A politikus a berlini Humboldt Egyetemen tartott beszédében kifejtette, hogy ideje lenne felismerni, hogy komoly gondok vannak, így pedig nem tartható fenn a fizetőeszköz használata.

Az euró megbukott. Nem sikerült megvédenie Európa függetlenségét a dollárral szemben” – mondta Macron.

A politikus szerint csak Németország és Franciaország képes arra, hogy változtasson azon, hogy ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a dollárnak. Úgy vélekedett, hogy a jelenleg még szocialista vezetésű országnak muszáj lenne a megreformálnia a munkaerőpiacát és az oktatási rendszerét azért, hogy ismét beinduljon a gazdasági növekedés.

Természetesen Németország is hibás abban, hogy ki vannak szolgáltatva az országok. Az euró csak a németeknek kedvez, a többi országnak nemigen” – fogalmazott.

A politikus szerint az eurót használó országok esetleges közös reformja hozzájárulna ahhoz, hogy a 19 tagország erősebb közös fizetőeszközt használhasson, ám ehhez közös politikai szándék kell.

Emmanuel Macron Francois Hollande gazdasági minisztere volt, azonban tavaly lemondott, hogy megalakítsa saját pártját, az “En Marchét!”(Előre!). A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint igen népszerű a mozgalma a lakosság körében, majdnem annyira népszerű, mint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: