Stagnált több szektor az USA-ban

Stagnált a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor teljesítménye decemberben az Egyesült Államokban.
Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) csütörtökön azt közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 57,2 pont lett decemberben, ugyanúgy mint novemberben, azaz a mutató 13 havi csúcson maradt. A szakértők gyengülő decemberi indexre, 56,6 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A nem feldolgozóipari szektor már a 83. egymást követő hónapban növekedett decemberben.

A Markit Economics piackutató intézet szintén csütörtökön tette közzé az amerikai szolgáltató szektor BMI-adatait. A londoni kutatóintézetnél a szolgáltatási ágazat beszerzésimenedzser-indexe 53,9 pontra erősödött a novemberi 53,4 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,1 pontra gyengült a novemberi, 11 havi csúcsot jelentő 54,9 pontról, de így is már a tizedik egymást követő hónapban állt a határvonalnak számító 50 pontos szint fölött.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a decemberi BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben éves összevetésben 2 százalékkal bővülhetett.

MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: