Rontotta az OTP orosz bankjának pénzügyierő-osztályzati kilátását a Moody's

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az OTP Bank oroszországi érdekeltségének egyedi pénzügyierő-besorolására érvényes kilátást kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett a leánybank lakossági hitelágazatának folyamatosan emelkedő hitelkockázataival indokolva a lépést.

MTI - A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedden Londonban bejelentette, hogy változatlan negatív kilátással megerősítette az orosz OTP-érdekeltség hosszú lekötésű betétállományának "Ba2" besorolását és a rövid lekötésű betétállomány "Not-Prime" osztályzatát.

A Moody's megerősítette a cég "D mínusz" szintű egyedi pénzügyierő-osztályzatát is, ám ennek kilátását stabilról negatívra rontotta.

A hitelminősítő indoklása szerint a banki pénzügyierő-osztályzat kilátásának rontása tükrözi a Moody's azon várakozását, hogy a fogyasztói hitelüzletág folyamatosan erősödő hitelkockázata az eddiginél is nagyobb nyomást gyakorol az orosz OTP-érdekeltség eszközminőségére és nyereségességére.

A hitelkockázati költségek emelkedésével gyors ütemben romlik az eszközminőség, csakúgy, mint a bankérdekeltség nyereségessége, miután az átlagos eszközarányos megtérülés (ROAA) rátája az idei első félévben 2 százalékra csökkent a tavalyi 5 százalékról - áll a Moody's indoklásában.

A hitelminősítő szerint az eszközminőség és a nyereségesség e gyengülési folyamata az OTP orosz érdekeltségének működését sebezhetőbbé teszi, különös tekintettel az orosz fogyasztói hitelüzletág növekvő hitelkockázataira.

A Moody's szerint ugyanakkor a betéti osztályzatok megerősítésének alapja a bank egészséges tőkeellátottsága, amelyet a június végi állapotot figyelembe véve 18,5 százalékos alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési ráta jellemzett. Emellett a megerősítés tényezői között volt az átlagos mérlegfőösszeghez mért tartalékolás előtti bevételek még mindig igen magas - jóllehet az utóbbi időben csökkenő - rátája, amely az idei első félévben 13 százalék közelében járt.

Ehhez járul a Moody's megítélése szerint az orosz lakossági hitelüzletágban tevékenykedő többi bankéhoz képest alacsony kockázatvállalási készség, amit jelez az idei első félévben mért, éves összevetésben 18 százalékos hitelfolyósítási növekedés az orosz OTP-érdekeltség részéről.

A hitelminősítő szerint az OTP-leánybank tőkeellátottsága és mérsékelt kockázatvállalása kedvező helyzetbe hozza a bankot az esetleges hitelveszteségek elviseléséhez az orosz fogyasztói hitelpiacon zajló romlási folyamat és az egyre feszesebb hitelpiaci kondíciók közepette is.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: