Kiugró értékesítés, vegyesen alakuló hozamok a kötvényaukción

Kiemelkedő érdeklődés mellett összesen 54 milliárd forint értékben adott el kötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az adósságkezelő a meghirdetettnél nagyobb összegben értékesített 3, 5 és 10 éves kötvényeket csütörtökön, a hozamok mindhárom lejárat esetében a másodpiaci referenciahozam alatt alakultak, de a két hosszabb hozam az előző aukcióhoz képest nőtt.

MTI - Hároméves lejáratú kötvényből az előző, két héttel ezelőtti aukciónál alacsonyabb összeget vitt piacra az ÁKK, 20 milliárd forint helyett 17 milliárd forintot. A több mint háromszoros, összesen 65,830 milliárd forint benyújtott ajánlatból azonban a meghirdetettnél többet fogadott el, és 25 milliárd forintért értékesített a papírból, az előző aukciónál 5 bázisponttal alacsonyabb átlaghozamon. Az aukción a szerdai hároméves másodpiaci referencia hozamnál 16 bázisponttal alacsonyabb, 4,14 százalékos átlaghozam alakult ki.

Az előző aukcióhoz képest ugyancsak visszavett, 12 milliárd forint értékben meghirdetett 5 éves lejáratú kötvényt is élénk, közel háromszoros érdeklődés fogadta. Az elsődleges forgalmazók 32,767 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, az ÁKK ezekből is a tervezettnél többet, 16 milliárdot fogadott el.

A 4,79 százalékos ötéves aukciós hozam 19 bázisponttal nőtt az utolsó, október 31-i aukcióhoz képest, de 15 bázisponttal elmaradt az ötéves lejáratra szerdán kialakult 4,94 százalékos referencia hozamot.

A tízéves kötvényből az ÁKK a csütörtöki aukción 9 milliárd forintot, az előző aukcióénál kevesebbet hirdetett meg. A kötvényekre több mint háromszoros, 28,160 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ezekből az adósságkezelő 13 milliárd forintot fogadott el. Az átlaghozam 5,75 százalékos volt, ami az előző aukcióhoz képest 36 bázisponttal magasabb, a megfelelő referencia hozamnál viszont 11 bázisponttal alacsonyabb.

Megosztás a Google Pluson