Összeomlás követhet összeomlást

Argentína újra az összeomlás határára érkezett. Alig több mint tíz év telt el azóta, hogy a lakosság végignézhette megtakarításai elpárolgását az állam csődje nyomán.

Az argentin kormány felpuhítja a nemzeti valuta átváltását korlátozó szabályokat, miután az elmúlt napokban megállíthatatlan zuhanásba kezdett a peso a dollárral szemben. Jorge Capitanich kabinetfőnök bejelentette, hogy csökkentik az dollárra váltást terhelő adót és lehetővé teszik a betétek átváltását külföldi devizára. Az intézkedések a jövő hét első napján lépnek érvénybe.

A bejelentés szerint a dollárvásárlásokat terhelő adó kulcsát 35 százalékról 20 százalékra viszik le. Capitanich szerint biztosak benne, hogy a peso árfolyama ennek nyomán a kormány gazdaságpolitikájának megfelelően alakul majd. A kijelentést a BBC helyi tudósítója úgy fordította le, hogy Argentína láthatóan elmozdult a rugalmasabb árfolyamrezsim irányába, ami jelen esetben egyet jelent a peso további gyengülésével.

Ez segíthet a gazdaság versenyképességének javításában, ám ezzel egyidejűleg azzal a veszéllyel jár, hogy tovább nő az amúgy is igen magas infláció. A pénzromlás üteme hivatalosan 11 százalék, valójában szakértők szerint ennek legkevesebb a kétszerese, és sokan úgy vélik, hogy idén eléri a 30 százalékot.

Ütik a pesót

A peso csütörtökön a feltörekvő országok - Törökország, Mexikó, Oroszország Dél-Afrika és mások - devizáival együtt lejtőre került. Egy nap alatt 11 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami a legnagyobb hanyatlás az ország 2002-es pénzügyi összeomlása óta.

A jegybank devizapiaci eladásokkal igyekezett támaszt nyújtani a megroggyant nemzeti valutának, ám gyorsan kimerítette lehetőségeit, és felhagyott a próbálkozással. Erre a peso tovább folytatta útját lefelé a végeláthatatlan lejtőn. Szemben más feltörekvő országokkal Argentínának azzal is szembe kell néznie, hogy nem csupán a Fed monetáris enyhítésének várható visszavonása miatt gyengül a valutája, hanem azért is, mert az égbe szökött infláció miatt dollárra akarják váltani a pénzüket az emberek.

Rezsiharc

A legutóbbi szavazáson újraválasztott Cristina Fernandez de Kirchner államfő irányítása alatt az állam mélyen beavatkozik az árak alakulásába, például korlátozza a rezsiköltségek emelkedését. A felboruló gazdasági egyensúly miatt egymás után fogadták el a devizatranzakciókat korlátozó intézkedéseket. A hét elején a devizatartalékok további apadásának megakadályozása érdekében vámot vetettek ki a külföldi internetes portálokon vásárolt árukra. A vevőknek bevallást kell benyújtatniuk a vámhatóságnak, amely összegyűjti az országba érkező csomagokat. Ez most úgy módosították, hogy évente két vásárlás vámmentességet élvez.

Az argentin devizatartalékok 30 százalékkal zsugorodtak 2013-ban, így a jegybank egyre kevésbé engedheti meg magának, hogy külföldi valuta eladásával védje a peso árfolyamát. Úgy tűnik, az argentinok lassan felkészülhetnek 2002 megismétlődésére.

Akkor a kormány fizetésképtelenné válását, azaz az államcsődöt követően végignézhették, amit jövedelmük és betéteik elvesztik értéküket a 41 százalékos inflációban. Száz évvel ezelőtt Argentína egy főre eső GDP-je még meghaladta Németországét és Franciaországét, míg most azok szintjének felén áll.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: