Így lehet zsebre tenni az oroszokat

Szlovákia hosszas alkudozással elérte, hogy korábbinál olcsóbban kapja meg az orosz gázt. Az árat titkosan kezelik.
 
Az 51 százalékban állami tulajdonban lévő szlovák gázelosztó cég, az SPP bejelentése szerint sikerült olyan hosszú távú nagykereskedelmi gázárat kialkudniuk a Gazprommal, amely jobban tükrözi az energiahordozó azonnal piacán kialakult árakat. Az orosz fél korábban ragaszkodott az olaj árához között gázszerződésekhez.

Az SPP közleménye szerint a változásnak köszönhetően javulni fog a cég versenyképessége és pénzügyi teljesítménye - írta a Wall Street Journal. Az SPP nyereségének nagy részét Eustream nevű leányvállalatánál realizálja - ez a cég felel azért, hogy az orosz gáz eljusson Nyugat-Európába a Szlovákiát átszelő csővezetéken, amiért tetemes tranzitdíjat szed. A mostani megállapodásról csak annyit közöltek, hogy hosszú tárgyalás eredményeként alkudták ki az új árat.

A szlovák kormány nem lelkesedik túlzottan azért az ötletért, hogy az EU - megfordítva az energiahordozó áramlását - Szlovákián keresztül juttasson gázt Ukrajnába, amely szenved az orosz-ukrán feszültség nyomán megemelt gázártól. Robert Fico miniszterelnök világossá tette, hogy nem kívánják vállalni az ezzel járó anyagi terheket - emlékeztet a bne régiós hírportál.

Bonyolítja a helyzetet az is, hogy az SPP maradék 49 százaléka Csehország második legnagyobb energiaszolgáltatója, az EPH kezében van. Az utóbbi cégben érdekelt a J&P szlovák pénzügyi csoport, amely találgatások szerint szoros kapcsolatokat ápol Ficóval. Emellett tulajdonosa Pert Kellner, akinek számos oroszországi vállalkozása van, főként egy szentpétervári oligarchacsoporthoz kapcsolódóan.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: