Londoni elemzők: az orosz gazdaság már szenved a következményektől

London - Az orosz gazdaság teljesítményén már érződnek az ukrajnai válság negatív hatásai - vélekedtek szerdai értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
 
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai elemzésükben közölték: becslésük szerint az idei első negyedévben elérhette a 70 milliárd dollárt a magánszektorbeli befektetők által az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke.

A ház elemzői szerint ez meghaladja a tavalyi egész évi nettó tőkekivonást.

A legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy az orosz gazdaság már az ukrán válság fellángolása előtt is "csak vergődött": a fogyasztás a korábban megszokotthoz képest lanyha, de ennél is aggasztóbb, hogy a beruházási érték a múlt hónapban éves összevetésben 3,5 százalékkal csökkent, miután már januárban is 7 százalékkal zuhant.

A Capital Economics által használt növekedéskövető mérési modell - GDP tracker - szerint az orosz gazdaság "stagnálásnál nem tett sokkal többet" az év eleje óta.

A tőzsdei árfolyamok csak ebben a hónapban eddig átlagosan több mint 6 százalékkal gyengültek, és a rubel is csak azért tartja magát viszonylag stabilan, mert az orosz jegybank március eleje óta 25 milliárd dollárt költött devizapiaci intervencióra, és 1,50 százalékponttal 7 százalékra emelte alapkamatát.

Valószínűtlen, hogy a jegybank e kamatemelést a közeljövőben visszafordítaná, tekintettel arra, hogy a múlt hónapban 6,2 százalék volt az éves összevetésű infláció, és a rubel korábbi árfolyamveszteségei miatt várhatóan magas szinten marad a továbbiakban is - jósolták a Capital Economics elemzői.

Más nagy londoni házak az orosz gazdaság recesszióját, vagy ahhoz közeli helyzet kialakulását sem zárják ki az ukrajnai válság negatív hatásai miatt.

A Morgan Stanley közgazdászai azt közölték, hogy az eddigi becslésükben szereplő 2,5 helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében. A negatív felülvizsgálatot a ház szerint elsősorban a hazai fogyasztásra ható "biztonsági sokk" indokolja. Azt várják, hogy a fogyasztási kiadások Oroszországban az idén a tavalyi 4,7 százalék helyett csak 1 százalékkal nőnek éves összevetésben, mivel a krími válság miatt a lakosság várhatóan inkább megtakarításait gyarapítja.

Ebben a helyzetben a Morgan Stanley szakértői az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaesést, a másodikban stagnálást várnak az orosz gazdaságban negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".

Az általánosan elfogadott közgazdaságtani meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely a múlt hét végén leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az orosz államadós-besorolások kilátását, ehhez fűzött indoklásában közölte: 1 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet vár az orosz gazdaságban 2014 egészében, sőt a recessziót sem tartja kizártnak, tekintettel a magasabb kamatok, a meggyengült rubel és a geopolitikai bizonytalanság hatásaira.

Ugyanezekkel az érvekkel módosította negatívra az orosz adósbesorolás kilátását a Standard & Poor's is, amely szintén rontotta az orosz GDP növekedési ütemére adott előrejelzését. A cég felülvizsgált várakozása szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik. Az S&P eddigi előrejelzésében 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi ütem szerepelt.

A cég szerint az új prognózisokra is jelentős lefelé mutató kockázatok hatnak, és megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek is a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: