Szenzációs bejelentésre készül Varga Mihály

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délután két órakor ismerteti a tavalyi EDP-hiány és az államadósság mértékét. A meghívó szerint kiválóak az eredmények.
 
"Kiváló tavalyi hiány és adósságszámok, elküldtük a hivatalos adatokat az Uniónak" - címmel tart sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormányoknak március végén kell megküldeniük az Eurostatnak az előző évi hiány és adósságadatokat - erről tart tájékoztatót a miniszter.

A kormány 2013-ra eredetileg 2,2 majd  2,7 százalékos hiányt tervezett, ennek teljesítése év közben kétséges volt, ám idén január első napjaiban az előzetes pénzforgalmi adatok ismeretében úgy vélekedett Varga, hogy a hiány a GDP 2,3-2,7 százaléka lehet - vagyis bőven sikerült teljesíteni a hiánycélt és a maastrichti három százalékon is bőven belül marad a kormány. Idénre 2,9 százalékos vagyis növekvő hiánnyal számolnak - az első két hónap adatai ezt a trendet visszaigazolják.

Államháztartás hiány és államadósság (GDP százalékában)
2009    -4,6    79,8
2010    -4,3    82,2
2011    4,3    82,1
2012    -2    79,8

Forrás: KSH,Eurostat

Az államadósság - az MNB adatiból már tudható -, hogy decemberben a GDP 79 százalékára csökkent, az előző évi 79,8 százalékkal szemben. Az év utolsó hónapjaiban az államadósság-kezelő mesterségesen lenyomta az az adósságot, ám az év első három hónapjában az újra komoly növekedésnek indult. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint csak a központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 80,6 százalékát tette ki március 21-én. Ebben a számba még nem tartozik bele költségvetésen kívüli állami adósságot, így az akár meghaladhatja a GDP 84-85 százalékát is, amely több (16)  éves csúcsot jelenthet.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: