Vészesen fogy Budapest előnye

Hiába tölthetnek el a legolcsóbban Budapesten egy hét végét a brit turisták, a litván főváros lényegében nem drágább, Prága pedig gyors tempóban dolgozza le hátrányát.
 
Immáron a második egymást követő évben végzett Budapest az első helyen a legkedvezőbb hét végi kirándulásokat kínáló városok összehasonlításában egy brit felmérés szerint. A Post Office Travel Money éves összehasonlításában 25 nagyváros versenyez egymással évről évre. Budapest költségei 11 százalékkal csökkentek idén az egy évvel korábbihoz képest, részben a szállásköltségek mérséklődése, részben az erősebb angol font miatt.

A felmérés készítői 12 tipikus kiadási tételt vetnek össze városról városra. Ezek között van egy vacsora borral két személyre, két éjszaka szállodai kiadása, a városi közlekedés költsége, továbbá egy városnézés ára. Ennek alapján egy budapesti hétvége 117 fontjába (43 ezer forint) kerül egy britnek. Kelet-Közép-Európa nagyvárosai általában kedvező célpontok: a litván fővárosban 118 fontért víkendezhetnek a britek, Varsóban 132 fontért, Prágában 136 fontért.

A legnagyobb csökkenést egy év alatt Koppenhága esetén tapasztalták: ott 30 százalékkal, 306 fontra esett a hét végi kiruccanás költsége. A régióban Prága "javított" a legnagyobbat a britek nézőpontjából. A 17 százalékos árcsökkenés nyomán ma már olcsóbb a cseh fővárosba utazni, mint Lisszabonba, Rigába vagy Dubrovnikba.

A Post Office ráadásul azt találta, hogy Prágában tudnak a legolcsóbban enni és - ami a brit fiataloknak minden bizonnyal fontosabb - inni a szigetországból érkező turisták. A felmérésben szereplő vacsiért csak 22 fontot (8,2 ezer forint) kell adniuk. Ez kevesebb mint fele annak, amit 17 másik európai nagyvárosban kellene fizetniük. Koppenhágában például négyszer ennyibe kerül a kétszemélyes boros vacsora.

A britek csak két európai fővárosban kénytelenek többet fizetni idén a hétvégi kirándulásért, mint tavaly. Az egyik Párizs, ahol hatszázalékos bővülés után 311 fonttal kell számolniuk. A másik Bécs, ahol három százalékkal, 238 fontra nőtt a költség.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: