Robbanhat a bomba szeptember végéig

A piaci várakozásoknál sokkal korábban emelheti alapkamatát az amerikai Fed, ami az egész világ pénzpiacait, így a magyar államkötvények piacát megmozgathatja.

Számos monetáris politikai szabály egy irányba mutatva arra sarkallhatja a Federeal Reserve-öt, hogy már 2014 harmadik negyedévében emelje alapkamatát - jelentette ki az amerikai jegybank egyik döntéshozója, Charles Plosser, a philadelphiai Fed elnöke. Ez jóval korábban lenne, mint amire a piaci szereplők számítanak. Az eddig várakozások szerint 2015 előtt nem várható a hitelköltségek növelése.

Plosser támogatja a Fed legutóbbi döntéseit a kötvényvásárlások egymást követő mérsékléséről és a kamat tartásáról, ám erősen rágódik azon, hogy már a nem túl távoli jövőben változtatni kellene a bank kommunikációján. A mostanában kiadott állásfoglalások érzése szerint túl passzívak.

Plosser arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta az USA-ban 5,8 százalékra mérséklődik 2014 végére. Eközben a kitartóan alacsony inflációval kapcsolatos aggodalmak a legfrissebb makrogazdasági adatok nyomán alábbhagytak.

Úgy gondolom, hogy egyre közelebb vagyunk céljaink eléréséhez, és a sokak által várnál gyorsabban eljuthatnunk oda, ahova szeretnénk - fejtegette a MarketWatch tudósítása szerint. A gazdasági portál emlékeztet arra, hogy a Plosser a Fed döntéshozó testületének egyik leginkább pénzügyi héjának tartott tagja.

Szakértők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy ha a világ nagy jegybankjai abbahagyják a monetáris enyhítést, akkor megszűnhet a pénzbőség a világon. Ez csökkentheti a kockázatosabb értékpapírok - köztük a magyar államkötvények - keresletét.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: