Ott jártak magyarok, ahol eddig még soha

Tizenegy magyarországi egyetemi hallgató és oktató tanulmányozza két héten keresztül a legfejlettebb távközlési technológiákat, ezen belül a következő generációs – LTE és 5G - mobilhálózatokat a Huawei negyvenezer főt foglalkoztató shenzheni központjában.

A ''Távközlési magvak a jövőnek'' program a Huawei gyakorlatorientált tehetséggondozó képzése, melynek célja, hogy áthidalja az informatika oktatás során tanultak és az iparban szükséges gyakorlati tudás között lévő távolságot, így többek között gyakorlat és piacorientált képzést is biztosít a résztvevőknek.

A Huawei 2014 tavaszán hirdette meg a programot Klinghammer István, korábbi felsőoktatásért felelős államtitkárral és Xiao Qian, kínai nagykövettel Magyarországon, amelyre valamennyi hazai felsőoktatási intézményéből pályázhattak a távközlés iránt érdeklődő hallgatók, doktoranduszok és egyetemi oktatók. A beérkezett jelentkezéseket a Huawei szakmai bizottsága bírálta el. Az értékelés során figyelembe vették, többek között a tanulmányi előmenetelt és eredményeket, az iparágban eddig szerzett tapasztalatokat valamint a tudományos publikációkat is.

"A tehetség és a tudás az ipar fejlődésének egyik mozgatórugója. Különösen igaz ez az információtechnológia (ICT) területére, amelynek fejlesztései folyamatosan változásokat hoznak az üzleti modellekben és a fogyasztói elvárásokban egyaránt. Ezért van égető szükség olyan szakemberekre, akik ezeket kihívásokat kezelni tudják, és versenyképes tudással mozognak otthonosan az oktatásban, az iparban és a mindennapokban egyaránt." - mondta Bin Yun Song, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója.

A fiatalok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről (BME), a győri Széchenyi István Egyetemről (SZE) és a Budapesti Corvinus Egyetemről kerültek be végül a programba, akiket Pekingben a tanulmányút ünnepélyes megnyitóján Szilas Cecília, Magyarország Kínába akkreditált nagykövete és Philip Jiang, a Huawei Technologies Group globális elnök-helyettese köszöntött. Péceli Gábor, a BME rektora a sikeres BME-s hallgatói jelentkezések után hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás magas szinten tartásához változatlanul elengedhetetlen a nagyvállalatok bevonása, míg Földesi Péter, a SZE rektora örömét fejezte ki, hogy a nagy hagyományú, kiterjedt munkaerőpiaci kapcsolatokkal rendelkező győri távközlési tanszékről szép számmal kerültek hallgatók a nemzetközi távközlési oktatási programba.

A programban a magyar fiatalok mellett több mint 20 ország - többek között Ausztrália, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Marokkó, Indonézia, Svédország Thaiföld - hallgatói és oktató vesznek részt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: