Többlettel zárta az első félévet a cseh állami költségvetés

Másfélmilliárd koronás többletet mutatott ki június végén a cseh állami költségvetés - közölte a cseh pénzügyminisztérium kedden Prágában.


A parlament az idei évre a költségvetés 112 milliárdos hiányát hagyta jóvá. A tavalyi év első felének végén 31,5 milliárd koronás hiányt mutattak ki.

Az államkassza bevételei az első félévben 589,1 milliárd koronát tettek ki, ami éves szinten 39,2 milliárd koronás növekedés. A kiadások értéke 587,6 milliárd korona. A növekedés 6,2 milliárd korona.

"Az utóbbi nyolc évben ez a legjobb félévi eredmény" - kommentálta az adatokat Petr Dufek, a CSOB bank elemzője. Megjegyezte: a kedvezőnek minősíthető adatok mögött elsősorban a cseh gazdaság erősödését, és az államkassza bevételeinek a tervezettnél gyorsabb növekedését kell látni. Ugyanakkor az állami kiadások eddig alacsonyabbak a tervezettnél.

A minisztérium szerint az államkassza bevételei elsősorban azért növekedtek, mert az első félévben sikerült nagyobb adóbevételekre szert tenni. Ehhez az is hozzájárult, hogy a hatóságok több intézkedést is foganatosítottak az adócsalások megakadályozására.

Marek Dufek véleménye szerint az első félév eredménye alapján reális, hogy az idei költségvetési hiány az év végén mintegy 80 milliárd korona körül alakuljon.

Andrej Babis pénzügyminiszter vasárnap egy tévébeszélgetésben azt mondta: a kormány szeretné elérni, hogy 2017-ben már kiegyensúlyozott legyen a költségvetés.


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: