Befejeződött a pécsi Tüskésrét tájrendezése

Befejeződött a tájrendezés a napokban a pécsi erőmű egykori tüskésréti zagyterének helyszínén. A beruházás utolsó szakaszában 1,4 milliárd forintból rekultivált 51 hektáros terület optimális az ipari hasznosításra - tájékoztatta a Pannon Hőerőmű Zrt. az MTI-t.


A társaság közleményében emlékeztet, hogy a pécsi erőműben mintegy fél évszázadon keresztül, a Mecsek ásványvagyonára építve széntüzeléssel állítottak elő villamos- és hőenergiát. A tüzelés melléktermékeit az erőműtől nyugatra fekvő lápos területen kialakított zagykazettákban helyezték el, amelyeket a termeléssel párhuzamosan befedtek.

A széntüzelés 2004-ben befejeződött, a salakkal és pernyével utoljára töltött négy kazettát 10 centiméteres talajtakaróval fedték be a kiporzás megakadályozása érdekében, a környezetvédelmi hatóság azonban 2014 végéig egy méter vastag talajtakaró réteget, valamint csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését írta elő az 51 hektáros területen.

A kivitelező a másfél évig tartó rekultiváció során mintegy 550 ezer köbméternyi földet terített el a területen és csapadékelvezető-rendszerrel biztosította a kazettákban tárolt zagy környezetre káros anyagainak kimosódását, talajvízbe jutását.

A beruházással sikerült maradéktalanul felszámolni az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének utolsó nyomait is, így a munka a korábban már rendezett zagykazettákhoz hasonlóan lehetőséget teremt színes, változatos élővilág kialakulására, az immár biztonságos, egészséges és a környezetbe illeszkedő terület hasznosítására.

Az 51 hektáros sík terület a Tüskésrét keleti oldalán, az erőmű közvetlen szomszédságában található, így ipari hasznosításra kiválóan alkalmas - idézte a közlemény Péterffy Attilát, a Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a hely optimális olyan befektetők számára, akik telephelyükön nagy, vagy közepes energiaigényű tevékenységet végeznének.

A tüskésréti projekt másfél éven belül a Pannon Hőerőmű második rekultivációja, a cég tavaly a budafai meddőhányó tájrendezését végezte el.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: