A Trenkwalder munkaerő-kölcsönző a fordított áféról elmélkedett

A fordított áfa bevezetése a munkaerő-kölcsönzésre megszüntet egy kiskaput, ami elősegítheti a piac tisztulását a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint.

"Üdvözöljük a módosítást, amely a tisztességes piaci szereplők számára lehetővé teszi, hogy ne kerüljenek kedvezőtlenebb versenyhelyzetbe a munkaerő-kölcsönzői piacon jelenlévő ügyeskedőkkel szemben" - közölte Fehér Tamás szerdán az MTI érdeklődésére. 

Ezt az iparágat - a kölcsönzött munkaerő teljes bértömege miatt - nagy árbevételek és kicsi, néhány százalékos nyereségráták jellemzik. A jogosulatlan előnye tehát a 27 százalékos áfával trükköző szereplőnek jelenleg akár 10-15-szöröse is lehet a szabályosan eljáró cégekkel szemben - fejtette ki.

Hozzátette, hogy a csalások mértékéről nem rendelkeznek adatokkal, a jelenséggel azonban közvetett formában sokszor találkozik a cég a versenytárgyalások során, költségszint alatti konkurens árajánlatok formájában. 

A Trenkwalder 10 százalék feletti piaci részesedésével Magyarország legnagyobb munkaerő-kölcsönző vállalata.

A parlament kedden fogadta el a jövő évi adómódosításokat, amely alapján  a munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjesztik a fordított áfázást. A kormány számításai szerint jelenleg ezeken a területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be a költségvetésbe.

A szektorban működő érdekképviseleti szervezetek szintén a piac tisztulását várják az intézkedéstől. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményük szerint a kormány fontos lépést tett a munkaerőpiac megtisztítása, és ezzel együtt a munkavállalók érdekeinek védelme felé, hiszen kiapad a fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása. 

Munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül mintegy 130 ezren, míg diákmunkában 100 ezren dolgoznak Magyarországon.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: