Egis - Október elsején dönt az igazgatótanács a Servier-ajánlatról

Egy hét múlva, október elsején ül össze az Egis igazgatósága, a testület akkor foglal állást a Servier leányvállalatának vételi ajánlatáról - mondta Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

MTI - Kedden a Servier-csoport leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres 28 000 forintos részvényenkénti vételáron készpénzes ajánlatot tett az Egis valamennyi, általa még nem tulajdonolt (49 százaléknyi) részvényének megvásárlására. A cég jelenleg az Egis részvényeinek mintegy 51 százalékával rendelkezik, és a gyógyszercég kizárólagos tulajdonosává akar válni.

Hodász István vezérigazgató a bejelentést követően elmondta: a francia tulajdonos a tőzsde honlapján közzétett működési terve szerint megtartja a teljes magyar menedzsmentet. Ismertetése szerint a részvényeseknek az ajánlat Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) általi jóváhagyását követően lesz lehetőségük annak az elfogadására, erre legalább 30 nap áll majd rendelkezésükre.

Amennyiben a francia vállalatcsoport az Egis 100 százalékos tulajdonosává válik, a magyar gyógyszercég részvényeit kivezetik a BÉT-ről - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy meglepetést okozott-e a keddi bejelentés, a vezérigazgató azt válaszolta: évről-évre felröppentek pletykák erről a lehetőségéről. A Servier-csoport 1995 óta többségi tulajdonosa az Egisnek, ezt bármikor megléphette volna. A két cég 18 éve szoros együttműködésben dolgozik - emelte ki. Hodász István az ajánlati árról nem kívánt nyilatkozni, az igazgatósági ülés fog határozni a menedzsment ezzel kapcsolatos álláspontjáról.

A keddi bejelentést megelőzően az Egis részvények kereskedését felfüggesztették, a részvények utolsó, szeptember 23-i záró ára 21 050 forint volt, a papírok 180 napos átlagára 20 241,5 forint.

A francia vállalatcsoport keddi közleménye szerint a 28 ezer forintos vételi ajánlat az Egis legutóbbi kereskedési napján regisztrált záró áránál 33 százalékkal, a 2013. szeptember 24-ét megelőző hat hónap tőzsdei átlagáránál pedig 38 százalékkal magasabb.

A csoport 2012-ben 3,9 milliárd eurós árbevételt ért el, az Egisben 1995-ben vásároltak közel 51 százalékos többségi tulajdonrészt.

"A Servier csoport az ajánlat eredményétől függetlenül nem tervez jelentős változtatást az Egis stratégiájában vagy működésében. A társaság megfelelően integrálódott a Servier Csoportba és a jövőben is saját közismert neve alatt, önálló identitással működik majd" - írták.

A közlemény idézi Jacques Serviert, a Servier csoport elnökét és alapítóját, aki elmondta: a stratégiájuknak megfelelően továbbra is elkötelezettek a folyamatos innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés mellett. Hozzátette: az Egis a vállalatcsoport egyetlen tőzsdén jegyzett tagvállalata, ugyanakkor nem a részvénypiacról finanszírozza működését, így pénzügyi szempontból nem látják jelentős előnyét a társaság jelenlétének a Budapesti Értéktőzsdén. "Vállalatcsoportunk éppen 18 éve működik együtt az Egisszel, jól ismerjük és nagyra értékeljük a magyar menedzsmentet, valamint a magyar vállalat stratégiáját" - fogalmazott.

A Servier szerint az ajánlat kedvező lehetőséget kínál a részvényeseknek, hogy jelentős profitot realizáljanak befektetésükön. Az ajánlati ár a legutóbbi kereskedési nap záróáránál 33 százalékkal magasabb, az elmúlt tizenkét hónapra vetítve pedig 60 százalékos hozamot jelent. Összehasonlításként megjegyezték, hogy ezalatt az idő alatt a BUX 3 százalékkal csökkent. A Servier Csoport 28 ezer forintos részvényenkénti ajánlati ára végleges, a csoport azon nem módosít, függetlenül az ajánlat eredményétől - közölték. A cégsoport az ajánlati időszak lezárását követően javasolhatja az Egis közgyűlésének, hogy döntsön az Egis részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdéről való kivezetéséről.

Ismertetésük szerint a nyilvános vételi ajánlat dokumentációját benyújtották a PSZÁF-hoz, a pontos határidőkről a részvényesek az ajánlat felügyeleti jóváhagyását követően kapnak majd tájékoztatást. A Servier csoport befektetési banki tanácsadója és a vételi ajánlat lebonyolítója a KBC Securities Magyarország. A Servier kutatásközpontú gyógyszeripari vállalatcsoport, amely a világ 140 országában több mint 22 ezer munkavállalót foglalkoztat, közülük 3000 fő a kutatás-fejlesztés területén dolgozik.

Pénzügy, BÉT, Egis, gazdaság


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: