EY: a magyar gazdaság az eurózóna átlagánál nagyobb mértékben nőhet az idén

Míg az eurózónában átlagosan 0,5 százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni az idén, Magyarországon várhatóan 0,5 százalék körüli bővülés lehet, ami felülmúlja az előrejelzéseket - derül ki az EY legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséből.

MTI - A könyvvizsgáló és tanácsadó cég csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: megindult a növekedés az eurózónában, éves szinten azonban az idén még fél százalékos GDP-csökkenéssel kell számolni az övezetben. A munkanélküliek száma viszont még tovább növekszik, az állástalanok aránya 12,6 milliónál tetőzhet 2014 közepén - hívja fel a figyelmet az EY.

Magyarországon egyértelműen elindult a növekedés, az idei várható bővülés mértéke jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát.

"A valutaunió eddigi leghosszabb válsága 2013 második negyedévében úgy tűnik, véget ért és megindult a lassú növekedés, éves szinten azonban még negatív mutatókra kell készülni. Az eurózóna átlagát jelentősen meghaladóan Magyarországon már egyértelmű GDP-növekedéssel számolunk 2013-ban, a várhatóan fél százalék körüli magyar bővülés ráadásul jelentősen felülmúlja a korábbi előrejelzéseket is" - idézi a közlemény Havas Istvánt, az EY vezérigazgatóját. 

Bár az eurózónában a harmadik negyedévtől megindult a növekedés, éves szinten még 0,5 százalékos visszaeséssel kell számolni az idén, 2014-ben pedig már 0,9 százalékos bővülésre lehet készülni. Továbbra is megmarad azonban az éles különbség a térség központi államai és a periféria országok között: míg Németországban már az idén is 0,6 százalékos lesz a GDP-növekedés, addig Portugáliában és Olaszországban csak 2014-ben, Görögországban csak 2015-ben stabilizálódhat a gazdasági helyzet - mutat rá az előrejelzés.

A munkanélküliek aránya a jövőre várható növekedés ellenére még tovább emelkedik a térségben: az állástalanok száma 12,6 százalékon tetőzik majd 2014 közepén. A törésvonal itt is megfigyelhető: Németországban 5,4 százalékos, Spanyolországban és Görögországban viszont 27,6 és 29 százalékos munkanélküliségi csúcsra lehet számítani jövőre - írja az EY.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: