Korábban zárulhat az észak-balatoni hulladéklerakók rekultivációja

A tervezettnél egy évvel korábban, már jövőre zárulhat az észak-balatoni hulladéklerakók rekultivációja - tájékoztatta az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-t csütörtökön.

MTI - Czaun János elmondta: Veszprém megye 158 településének összefogásával 3,4 milliárd forintot nyert a társulás a KEOP pályázati kiírásán, a működési területén lévő 33 települési szilárdhulladék-lerakó rehabilitációjának megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, a társulásnak a projekthez önrészt nem kellett biztosítania.

A 158 Veszprém megyei település összefogásával egy modern, környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer építése zajlik. Olyan rendszer, ami segít abban, hogy csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége, csökkenjen a régió környezeti szennyezettsége, megszűnjenek az illegális hulladéklerakók és a lehető legtöbb hulladék kerüljön vissza a körforgásba - ismertette az elnök.

A tervek alapján a projekt eredményeként több mint 390 ezer négyzetméter felület rekultivációja valósul meg, amely területen hárommillió köbméter hulladékot tároltak. A lerakókat különböző műszaki tartalommal állítják helyre, attól függően, hogy milyen régen hagytak fel a működtetésével, mennyire környezetkárosító az ott felhalmozott hulladék.

A rekultivációs munkálatok jól haladnak: az aktualizált ütemterv szerint a tervezett 2015. júniusi záráshoz képest a kivitelezés várhatóan már 2014-ben megvalósul - tájékoztatott ki Czaun János.

A projekt keretében 26 hulladéklerakó rekultivációja fejeződött be a szeptemberi műszaki átadásokkal. Ebben az évben a még hét lerakó munkálataival is végeznek a kivitelező ütemterve alapján, így 33 lerakó környezetszennyezést kizáró módon zárnak le.

Czaun János tájékoztatása szerint a Tapolcai Kistérségben is jól haladnak a kivitelezéssel, a nemesgulácsi lerakó elkészült, műszaki átadása 2013. szeptember végén tervezett.

A balatonrendesi lerakón dolgozik a kivitelező, a hulladék kitermelése, válogatása, rostálása van folyamatban.

A tapolca-zalahalápi hulladéklerakó hulladékkal borított területe 29 000 négyzetméter, a lerakott hulladék 312 000 köbméter.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: