Alacsonyabb aukciós hozammal 3, 5 és 10 éves kötvényekből

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvényaukcióján gyenge volt a kereslet. Az adósságkezelő a meghirdetettnél kisebb összegben értékesített 3, 5 és 10 éves kötvényeket jelentős aukciós hozamcsökkenéssel csütörtökön, de mindhárom lejárat esetében 3 bázisponttal a másodpiaci referencia hozam felett.

MTI - Hároméves lejáratú kötvényből az előző, két héttel ezelőtti aukciónál magasabb összeget vitt piacra az ÁKK, 18 milliárd forint helyett 20 milliárd forintot. A minimális túljegyzéssel benyújtott 22,365 milliárd forintos ajánlatból azonban a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal kevesebbet fogadott el, és 15 milliárd forintért értékesített a papírból az előző aukcióénál 13 bázisponttal alacsonyabb átlaghozamon.

Az aukción a szerdai 4,16 százalékos hároméves másodpiaci referencia hozamot 3 bázisponttal meghaladó 4,19 százalékos átlaghozam alakult ki.

A 15 milliárd forint összegben meghirdetett 5 éves lejáratú kötvényt is szerény jegyzési érdeklődés fogadta, az elsődleges forgalmazók 19,153 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be. Az ÁKK ebből 12 milliárdot fogadott el 18 bázispontos aukciós hozamcsökkenés mellett.

A 4,60 százalékos aukciós hozam 3 százalékkal múlta felül az öt éves lejáratra szerdán a másodpiacon kialakult 4,57 százalékos referencia hozamot.

Tízéves kötvényből az ÁKK a csütörtöki aukción 10 milliárd forintot hirdetett meg, ugyanannyit, mint két héttel korábban. A kötvényekre ezúttal mindössze 10,500 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ezekből az ÁKK csak 5 milliárd forintot fogadott el, így az előző aukciónál 12 bázisponttal alacsonyabb, 5,39 százalék lett az átlaghozam.

A két rövidebb kötvényhez hasonlóan az átlaghozam a tízéves lejáratra is 3 bázisponttal haladta meg az előző napi 5,36 százalékos referencia hozamot.

Megosztás a Google Pluson