Csaknem 10 százalékkal nőtt a kínai nagybankok nyeresége

A kínai nagybankok profitja a korábbi évekhez képest ugyan lassuló ütemben, de továbbra is jelentős mértékben nőtt a harmadik negyedévben - derül ki a pénzintézetek e héten nyilvánosságra hozott jelentéseiből.

MTI - A kelet-ázsiai ország banki eszközállományának 70 százalékáért felelős öt legnagyobb bank 222 milliárd jüan (7,8 ezer milliárd forint) nyereséget könyvelt el a harmadik negyedévben. Ez éves bázison 9,9 százalékos bővülés, jelentős lassulást mutat ugyanakkor 2012 hasonló időszakának 12,4 százalékos eredményéhez képest.

Az eszközállománya alapján a világ legnagyobb bankjának számító Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) nettó nyeresége július és szeptember között 67,3 milliárd jüanra nőtt. Ez éves szinten 7,7 százalékos bővülés, ám csaknem fele az előző negyedév 12,5 százalékos növekedésének.

A másik kínai óriásbank, a Magyarországon is jelen lévő Bank of China (BoC) az ICBC-nél jobban teljesített, s 13,6 százalékos erősödést mutatva 39,5 milliárd jüanra növelte nyereségét. A Mezőgazdasági Bank 15 százalékos plusszal, 45,6 milliárd jüan profittal, a Kínai Építési Bank 9,4 százalékos erősödéssel, 56,8 milliárd jüan nyereséggel zárta a negyedévet. A leggyengébben a Kommunikációs Bank teljesített, amely mindössze 3,4 százalékos növekedést produkált, az 13,9 milliárd jüan nyereséget jelent.

A kínai nagybankok nyeresége 2012 egészében 17 százalékkal tudott nőni, ezt az arányt az idén 10 százalék körülire teszik az elemzők. A növekedési ütem visszaeséséért a gazdaság általános lassulása, a kínai központi bank kamatcsökkentései, a bankrendszer nem teljesítő hitelállományának emelkedése járult hozzá, de a nyereséget olvasztja a bankrendszeren kívüli versenytársakkal való fokozott rivalizálás, valamint a pénzügyi rendszer reformjaként elengedhetetlen kamatláb-liberalizáció is.
Megosztás a Google Pluson