NGM: új látásmód a női foglalkoztatásban

A gyerekvállalási kedv és a részmunkaidős foglalkoztatás között szoros összefüggés mutatható ki, ott vállalnak többen gyermeket, ahol többeknek van lehetősége részmunkaidőben dolgozni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásaira hivatkozva.

MTI - A tervezett "GYED extra" csomag megteremti a lehetőségét, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a GYED-ről vagy a GYES-ről - emelte ki a tárca.

Az Európai Unió minden tagállamában tapasztalható a lakosság elöregedése az utóbbi évtizedekben. Azokon a helyeken érzik nagyobb biztonságban magukat a nők a gyermekvállalás területén, ahol tudják, hogy van lehetőségük a gyermek növekedtével folyamatosan egyre több feladatot vállalni a munka világában.

Ha valaki otthon marad két-három gyermekkel három, hat, illetve kilenc évet, akkor aktuális gyakorlati tudása megkopik. A gyakorlati tapasztalat szinten tartásához azonban nem szükséges heti 40 órát dolgozni - írja közleményében az NGM. Ezért fontos megoldani a munkaadóknál, hogy a részmunkaidős munkavégzés lehetősége biztosított legyen. Így az anyák nem esnek ki hosszú időre a munkaerőpiacról, a családok kiegészítő jövedelemhez jutnak és a munkaadó számára is tervezhetőbbé válik a helyzet.

Szalai Piroska szerint a legfontosabb cél, hogy egészséges arány alakulhasson ki a munka és a család között. Az édesanyáknak fontos lehetőséget biztosítani arra, hogy gyermekükkel is lehessenek, ugyanakkor megmaradjanak aktív munkavállalóként a munkaerőpiacon.

Magyarországon száz kisgyermekes anyukából 36 dolgozik, közülük 30 teljes munkaidőben és 6 részmunkaidőben.

Szükség van olyan katalizátorokra, mint az utóbbi időszak állami intézkedései, a munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményei, vagy a tervezett "GYED extra" csomag - hangsúlyozza közleményében az NGM.
Megosztás a Google Pluson