A Richternek és a Telekomnak lehet nagy forgalma az elemzők szerint

A Richternek és a Magyar Telekomnak lehet nagy forgalma kedden a tőzsdén az MTI által megkérdezett piaci szakértők szerint, délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése alakíthatja az árfolyamokat.

MTI - Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a külföldi piacok pluszban zártak, a nemzetközi hangulat továbbra is pozitív. A BUX alakulására az MNB kamatdöntése lehet hatással, a piac az alapkamat újabb csökkentését várja.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy kedden jár le az "MSCI határidő", vagyis az alapkezelőknek szerdától kell a megfelelő mennyiséggel rendelkezniük az indexbe korábban bekerült Richter, illetve az onnan kikerült Magyar Telekom papírokból. Német Sándor szerint ezért ebben a két papírban, ha nagyobb árfolyammozgás nem is, de jelentős forgalom várható a keddi kereskedésben, szerdától pedig a Richterben megszűnhet a felfelé, a Telekomban pedig a lefelé "taszító erő".

Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája az MTI-hez eljuttatott várakozásában kifejtette, hogy a korábbiakhoz képest kedden sem vár változást a tőzsdéken: a világban enyhe emelkedés, a BÉT-en viszont a Richter kivételével "teljesen erőtlen" részvények lehetnek a jellemzőek. "Vélhetően ez a minta nem a mostani, hálaadás előtti csonka héten fog megváltozni" - fejtette ki a szakértő.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,48 pontos, 0,20 százalékos emelkedéssel, 18 602,17 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 8,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest: a Richter és a Magyar Telekom erősödött, míg a Molnak és az OTP-nek csökkent az árfolyama. Az OTP hirtelen erősödés után - a Richterrel ellentétében - végül mínuszban zárt, 13 forinttal, 0,30 százalékkal 4372 forintra csökkent az árfolyama, forgalma 1,7 milliárd forintot tett ki. A Richter papírok árfolyama 50 forinttal, 1,14 százalékkal 4440 forintra nőtt, a részvények forgalma 5,0 milliárd forintot ért el. A Mol 15 forinttal, 0,11 százalékkal 14 255 forintra gyengült, 549,9 millió forintos forgalomban. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,73 százalékkal 276 forintra erősödött, forgalma 1,1 milliárd forint volt. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 159,1 millió forintos forgalom mellett 10 forinttal, 0,04 százalékkal 27 930 forintra emelkedett. A BUMIX 1238,40 ponton zárt hétfőn, ez 4,03 pontos, 0,32 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Pénzügy, BÉT
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: