Órákon belül jó hírt kaphat a Magyarország is

Mégis megszülethet a világ 160 országának megállapodása a nemzetközi kereskedelem bizonyos akadályainak eltörléséről, ami dollár százmilliárdokban mérhető hasznot ígér a résztvevőknek, köztük Magyarországnak.


A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 160 tagországának illetékes miniszterei ma találkoznak Baliban, hogy szerencsés esetben aláírjanak egy megállapodás, ami számottevően enyhítené a nemzetközi áruforgalom útjában álló akadályokat. Közel vagyunk a megállapodáshoz - jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Keith Rockwell, a WTO szóvivője.

Az elmúlt hetekben hol a pozitív, hol a negatív hírek kerültek előtérbe a megegyezés esélyével kapcsolatban, most azonban úgy látszik, hogy csak India szegényeket támogató élelmiszerprogramja jelent akadály. Az indiai kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ne limitálják a farmerek állami támogatását termelésük tíz százalékában. Ennek hátterében az a nagyszabású program áll, a melynek keretében olcsó élelmiszerrel akarják ellátni az ország 800 millió polgárát. Ehhez készleteket kell gyűjteni olcsón felvásárolt élelmiszerekből.

Az Egyesült Államok azt a kompromisszumot javasolta, hogy a tízszázalékos limit bevezetését tolják ki 2017-ig, ám India olyan - meghatározatlan ideig tartó - haladékot akar, amely alatt kidolgozhatják a hosszabb távú megoldást hazai élelmezési gondjaikra. Az óriási népességű ázsiai országban jövőre választások lesznek, és a kormány egyik fő fegyvere ezek megnyerésére az olcsó élelmiszert kínáló program elindítása.

Sok minden vagy semmi

Az agrártámogatások kérdésénél kevésbé vitatott, de nem kevésbé fontos része lehet a megállapodásnak a vámügyintézés egyszerűsítése és egységesítése. Szakértők szerint ez a két kérdés fontosabb maguknál a vámoknál, mert főként ezek akadályozzák a kereskedelem bővülését.

Egyes becslések szerint a WTO-tárgyalások sikere akár ezermilliárd dollárral is növelheti a világkereskedelem értékét. Ugyanakkor a kudarc a szervezet jelentéktelenné válásával járhat, mert ebben az esetben a tagországok a világszintű együttműködés helyett a regionális szabadkereskedelem erősítésére fordítják minden erejüket. A WTO keretén belül 12 éve tart az úgynevezett dohai forduló, amelyben a 160 tagország eddig minden eredmény nélkül tárgyalt a szabadkereskedelem útjában álló akadályok elhárításáról.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson