Varga Mihály történelmet ír a tőzsdén

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indította el a mai, történelmi változást hozó kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén.


A jelképes csengetés után a brókerek már a Xetrát, a bécsi és frankfurti tőzsdén el közös új kereskedési rendszert használják, amely a nemzetközi nagybefektetők számára jobb, olcsóbb elérést tesz lehetővé a magyar tőkepiacon. A BÉT 15 év -177 millió bevitt ajánlat és 23 millió megvalósult üzlet után-után cseréli le régi, saját kereskedési rendszerét, az MMTS-t.A változás a lakossági ügyfeleket csak annyiban érinti, hogy egyes, kevésbé likvid részvények kereskedése változik aukciós rendszerű lesz.

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a mai napot. Elmondta, a Xetrához 18 ország 250 befektetési bankja, 4500 értékpapír kereskedőket kapcsolódik, így voltaképpen most nyílik meg a magyar tőzsde a világ előtt.a nagyobb likviditás csökkenti az árréssel ezt, a kibocsátók számára vonzóbb lesz a tőkebevonás. A váltás konszenzussal történt a hazai tőzsde tagok és a tulajdonosok között, sikerült egy jelentős magyar beszállítói is találni, aki nemcsak Budapesten, de a CEESEG többi tőzsdéjén is dolgozik a rendszer implementálásán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már az induláskor konstatálta, hogy a tőzsde emelkedéssel nyitott, a magyar tőkepiac új platformot kapott a Mikulástól... Ami jó a magyar tőke piacnak, az jó a magyar gazdaságnak, jó a magyar államnak, jó a magyar adófizetőknek-hangsúlyozta Varga Mihály. Utalt arra, hogy a legjelentősebb részvényekben az állam is érdekelt, de az is fontos, hogy minél több magyar vállalkozás bővítse a tőzsdén keresztül az üzleti lehetőségeiket. Kiemelte a transzparencia fontosságát, amióta tőzsdei jelenlét erősít. Külföldről is jobban el lehet érni a magyar gazdaságot, egyre szélesebb körbe az lesz befektetési célpont a magyar gazdaság!

Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke elmondta, a tőzsde látja annak jeleit, hogy a kormány támogatja a magyar vállalatok tőzsdei megjelenését, amely fellendíteni a magyar tőzsdét. Jó úton haladunk, a magyar tőkepiac fejlesztésében a befektetési szolgáltatók és a kormány partnerek lesznek -fejezte be beszédét az alelnök.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson