Drágulhat a dízel a jövő héten

Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve február 5-én a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolaj ára 2-3 forinttal drágulhat - írta a GKI Energiakutató Kft. előrejelzésében.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A január 20-24-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 110,7 dollár/hordós szintről a hét végére 109,5 dollár/hordóra csökkent. A héten, kis ingadozással, a Brent heti átlagos ára 0,8 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama 1,5 százalékkal, 3 forinttal gyengült, s ez a mérték már befolyásolja a forintban számított árakat.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében -1,3 százaléktól +0,3 százalékig terjedő változás, a gázolajnál 0,3 -1,1százalék között terjedő változás mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam gyengülése érezhetően drágította a forintban számított üzemanyagárakat.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzinnél 2 forintos csökkenéstől az 1 forintos áremelésig terjedhet a változás, a gázolajnál 0-2 forint közötti áremelkedést jeleznek az adatok. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 403-405 Ft/liter körüli változik, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 423-425 forint/liter körüli szintre emelkedik.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5 százalékkal csökkent, a gázolaj ára 2,5 százalékkal lett olcsóbb.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 11 százalékkal több benzint és 8 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: