Korrupciós ügyben nyomoznak az osztrák állami pénzverdében

Nem ismerte el bűnösségét Wolfgang Duchatczek, az Osztrák Nemzeti Bank korrupcióval gyanúsított volt kormányzóhelyettese az ügyben hétfőn megkezdődött tárgyaláson.


A jegybank volt vezető tisztségviselőjét azzal vádolják, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól. Az ügynek nyolc további vádlottja is van, köztük a pénzverde volt vezetője, Michael Wolf.

A vádhatóság szerint a jegybankhoz tartozó cég szerződéseket kötött Szíriával és Azerbajdzsánnal bankjegyek és érmék gyártására. A feltételezés szerint az üzlet érdekében a megbízó országok tisztségviselőinek 14-20 százalékos kenőpénzt fizettek, s összesen 14 millió euró folyt külföldi - elsősorban panamai - számlákon, offshore társaságokon keresztül az azeri és szír tisztségviselőkhöz.

A vádlottak közül csak egy volt marketingszakember vallotta magát részben bűnösnek az ügyben, a többiek ártatlannak mondták magukat.

Duchatczek több évtizedes szolgálati idő után tavaly júliusban vonult volna nyugdíjba a nemzeti banktól. Egy hónappal ezt megelőzően azonban lemondani kényszerült, bár a bank közgyűlése a vád miatt már korábban felfüggesztette őt hivatalából.

Az osztrák ügyészség két évvel ezelőtt kezdett nyomozni az ügyben. A nyomozás kezdetén felügyelőtanácsi tagságukkal összefüggésben vizsgálat alá vonták Ewald Nowotnyt, az osztrák jegybank kormányzóját és Peter Zöllnert, a bank igazgatóját is. Ellenük azonban az eljárást vádemelés nélkül lezárták.

Duchatczekék akár tízévi börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket kenőpénz fizetésében, hivatali visszaélésben, pénzmosásban és bűnszövetkezetben való részvételben. A bírósági eljárás a tervek szerint augusztusig tart.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: