Megcsúszott az euróövezeti BMI

A vártnál gyengébb lett a februári euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit Economics piackutató intézet csütörtökön közölt előzetes adatai szerint.


A szolgáltatóipari BMI alig észrevehetően - a januári 51,6 pontról 51,7 pontra - nőtt, a feldolgozóipari és az összetett mutató pedig csökkent. Előbbi 54 pontról 53 pontra, utóbbi 52,9 pontról 52,7 pontra. Az elemzők mindhárom adatnál jobbat vártak.

A felmérés - amely több ezer vállalat megkérdezésén alapul - azt mutatja: folytatódik a lassú kilábalás az eurózónában - mondta el Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A(z euróövezeti) periféria kijött a recesszióból, Németország szárnyal. Az összetett euróövezeti BMI immár 8. hónapja 50 pont fölött van, ami növekedést jelez - tette hozzá. A kevés kivétel egyike Franciaország, ahol a feldolgozóipari BMI utoljára két éve érte el az 50 pontot, és november óta a szolgáltatóipari mutató is a csökkenést jelző határérték alatt tanyázik.

Aggodalomra adhat okot ugyanakkor, hogy az értékesítési árakat mérő index - noha minimálisan nőtt - továbbra is 50 pont alatt, 49,4 ponton áll. Az infláció januárban váratlanul 0,7 százalékra csökkent az euróövezetben, ami miatt nőtt az Európai Központi Bankra nehezedő nyomás, hogy tegyen valamit, amivel csökkenti a defláció kockázatát.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: