Meghallgatnák Némethnét az offshore gázügyben

A szocialisták a parlament gazdasági bizottságában hallgatnák meg Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, valamint a vagyonkezelő, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az energiahivatal vezetőségét, miután az Átlátszó.hu és az Index arról írt, hogy offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az MVM kereskedőcége.

Az MSZP közleményében azt írta: mára kiderült, hogy az "offshore hátterű" MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-nek - amelynek "az osztrák vezetéken jövő gáz nagy részét évekig átengedte" az állami MVM Partner Zrt. - a Videoton futballcsapatot birtokló Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja az egyik tulajdonosa.

A szocialisták szerint azonban továbbra sem világos, miért juttat az állam offshore cégeket olcsó földgázhoz. Ezért kezdeményezték a gazdasági bizottsági meghallgatást, mert - hangsúlyozták - a fideszes Rogán Antal vezette testület jogosult rá, hogy hiteles információk birtokában megtegye a szükséges jogi lépéseket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden azt közölte, hogy az MVM Partner Zrt. évek óta aukción vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat, és minden esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által akkreditált engedélyesekkel kereskedett. Aznap a MET Csoport is visszautasította a sajtóban megjelent vádakat - de a tulajdonosi háttérre vonatkozó híreket nem cáfolták. Közleményében a MET csoport hangsúlyozta: "ezúton is szeretnénk hangot adni határozott elutasításunknak, hiszen társaságunk minden országban a hatályos jogszabályok szerint, versenypiaci alapokon végzi üzleti tevékenységét és köti szerződéseit. Visszautasítunk továbbá minden olyan vádat, amely működésünk szabálytalanságára és átláthatatlanságára utal".

A héten a Párbeszéd Magyarországért (PM) is bejelentette, hogy követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, utasítsa a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt annak kivizsgálására, hogy hogyan születhetett meg az a szerződés, amelyik alapján offshore cégek juthattak olcsó gázhoz.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: