Eredményesen zárta a kampányt a kaposvári cukorgyár

Eredményesen zárta a 2014/2015-ös cukorrépa-feldolgozási kampányt a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára, a gyártott fehércukor mennyisége meghaladta a cég jelenlegi 105 420 tonnás cukorkvótáját - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.


Az osztrák Agrana élelmiszeripari csoporthoz tartozó kaposvári cukorgyárban a szeptemberben kezdődött 120 napos kampányban 827 ezer tonna cukorrépát dolgoztak föl, amit a gazdák közel 11 ezer hektárról takarítottak be. A közlemény szerint a hektáronkénti 73 tonnás tavalyi átlagtermés rekordnak számít, a 15 százalék alatti cukortartalom azonban elmaradt a szokásostól. 

Magyarország egyetlen működő cukorgyárában naponta közel hétezer tonna cukorrépát dolgoztak fel, az ehhez szükséges energia többségét pedig saját előállítású biogázból biztosították. A zrt. korábbi közlése szerint a kampányban a 217 állandó dolgozó mellett körülbelül 100 idénymunkás vett részt. 

A most zárult feldolgozási idény eredményei még nem ismertek, míg az előző,  2013/2014-es üzleti évben 42 milliárd forint árbevételt és 470 millió forint eredményt ért el a vállalat.

A közlemény kitért arra is, hogy a kaposvári gyárban tető alá került az új csomagolóüzem, amelynek átadása 2015. második felére várható. Az új üzem - amely az Agrana csoport legnagyobb cukoripari beruházása a térségben - többféle kiszerelésben összesen évi 100 ezer tonna cukor csomagolására lesz képes. A beruházás értéke mintegy 16 millió euró. Ez az üzemegység az Agrana modern magyarországi cukorlogisztikai rendszerének alapját képezi majd.

A Magyar Cukor Zrt. a jelenleg folyó beruházást megelőzően összesen 10 milliárd forint beruházást valósított meg az utóbbi hat évben a kaposvári gyárban annak érdekében, hogy a cukor kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a kaposvári gyár versenyképes maradjon, és továbbra is meghatározó üzeme legyen a régiónak.

A magyar kormány 2014. szeptember 23-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött az osztrák Agrana élelmiszeripari csoport két magyarországi leányvállalatával, a Magyar Cukor Zrt.-vel és az Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel.

A Kaposváron aláírt megállapodás alkalmával Johann Marihart, az Agrana elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány támogatásával épült meg Európában egyedüliként a cukorgyártás melléktermékéből biogázt előállító üzem, jelentősen csökkentve ezzel az energiaköltségeket. Az Agrana számára a kaposvári cukorgyár, mint a környék legnagyobb cukorrépa feldolgozója, nagyon fontos stratégiai pont a Nyugat-Balkán felé - fogalmazott akkor Johann Marihart, s egyúttal jelezte: további befektetéseket terveznek. 

A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-jén jött létre öt hazai cukoripari részvénytársaság (Ács, Ercsi, Mezőhegyes, Sarkad, Sárvár) egyesülésével, majd egy évvel később - 1996 őszén - a társaságban többséget szerzett az osztrák Agrana-csoport. A Kaposvári Cukorgyár jogutódjaként 1990-ben létrejött Kaposcukor Rt. 1998. decemberében olvadt be a Magyar Cukor Zrt.-be.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: