A Főtáv 700 hőközpontját már bekapcsolta a távfelügyeletbe

Budapest - Hétszáz hőközpontot kötött be a Főtáv az új felügyeleti központjába "A hőközpont korszerűsítés távfelügyeleti rendszer kiépítésével" című projekt keretében  - jelentette be Fekete Csaba, a társaság vezérigazgatója a projekt záró rendezvényén csütörtökön Budapesten.
A munka 1 milliárd 20 millió forintba került, ennek fele uniós támogatás volt.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Főtáv gázfelhasználása a távfelügyeletbe kapcsolás után évi 1,4 millió köbméterrel csökken, és a megtakarítás tovább nő, ha a hiányzó 3400 hőközpont is összeköttetésbe kerül a felügyeleti központtal.

György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a főváros 2010-ben hivatalba lépett új vezetése a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett létrehozta a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK) is. Ez utóbbiba tartozik a FŐTÁV is, és a szinergiák miatt már most látszik, hogy hatékonyabb lett a város működtetése.

Az országban 600 ezer lakás távfűtött, ezekben mintegy 1,6 millió ember él. A távfűtött lakások 40 százaléka található Budapesten. Az éves üvegházhatású gáz-kibocsátás 6 százaléka a távfűtés következménye. Ezért fontos a megtakarítás - hívta fel a figyelmet a főpolgármester-helyettes.

Eddig 50 millió forintos költséggel 5 távfűtött épületet vont be az okos házak programba a Főtáv. A hőenergia megtakarítás 15-20 százalékos - ismertette a másik projektet György István.

Földi Róbert, a projektet kulcsrakészen kivitelező Honeywell  Kft. cégvezetője társaságát bemutatva elmondta, hogy az amerikai központú holding 70 országban 132 ezer embert foglalkoztat. A technológiai cég automatizálással, gépjármű technikával, repüléssel és speciális anyagokkal foglalkozik.

A Főtáv költségének 22 százaléka nem energia jellegű, ennek az egyharmada kapcsolódik a hőközpontokhoz - tért rá a technikai részletekre Orbán Tibor, műszaki vezérigazgató-helyettes. A hőközpont kapcsolja össze a fűtőműtől érkező hőt az épületekkel. Lassan a végére jutnak annak a programnak, amelyben minden épület saját hőközpontot kap.

A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a hőközpontokba elhelyezett érzékelőknek a távfelügyeleti központba kötése egyrészt segít a hibák megelőzésében, felderítésében, illetve olyan új információkat szolgáltat, amelyek további megtakarítást tesznek lehetővé.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: