Moszkvában 100-150 milliárd dollárra teszik az idei tőkekiáramlás értékét

Moszkva - Moszkvában 100-150 milliárd dollárra teszik az idei tőkekiáramlás értékét, ami legalább 0,6 százalékos visszaesést okozhat a gazdaságban - hangzott el a moszkvai tőzsdefórumon csütörtökön.
 
Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint 100 milliárd dollárnyi (mintegy 22 700 milliárd forint) tőkét vonhatnak ki az orosz gazdaságból, míg Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter úgy számol, hogy a tőkekivonás elérheti a 150-160 milliárd dollárt is (körülbelül 34 000 milliárd forint) a Krím- félsziget csatlakozása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt.

Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter 1,8-1,9 százalékos GDP-növekedést jósol, ami 0,6 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi prognózisokhoz képest. Elmondta, hogy az év első negyedében 60 milliárd dolláros tőkekivonásra számítanak, mégsem gondolja, hogy idén összességében 100 milliárd dollárnál nagyobb összegű befektetést vonnak ki Oroszországból. Uljukajev ezt azzal indokolta, hogy a befektetők most "szünetet tartanak", nem állnak készen arra, hogy döntéseket hozzanak, mert elfogadhatatlannak tartják a kockázatokat és nem kívánnak ilyen "érthetetlen helyzetben" vállalkozni. "Mindez a külföldi és a belföldi befektetőkre egyaránt hat, ezért a nagy tőkekiáramlás" - mondta a miniszter.

A moszkvai tőzsdefórumon résztvevő Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter szerint Oroszország a nagymértékű tőkekiáramlással "fizet önálló külpolitikájáért". Szerinte a társadalom egyelőre kész elfogadni ennek az "árát". Úgy vélte, hogy a Nyugattól "némileg eltávolodó" orosz pénzügyi intézményrendszer kiépítése plusz kiadásokkal jár. Azt mondta, hogy 0,5 százalékkal csökkenhet az idén az orosz gazdaság fejlődési üteme.

A Prime orosz gazdasági hírügynökségnek már keményebben fogalmazott Kudrin, a Vlagyimir Putyin kormányában 2011-ig dolgozó, pénzügyi tekintélynek számító szakember. Azt mondta, hogy az orosz gazdaságot a 2008-as válsághoz hasonlítható sokk érheti az idén és stagnálással fizet a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozásáért.

Anton Sziluanov jelenlegi orosz pénzügyminiszter a fórumon felszólalva ugyanakkor kifejtette, hogy nem lenne ésszerű ösztönözni a belső keresletet, és gyengíteni a pénzügyi és hitelezési politikát, mert ez a fizetési egyenleg romlásához és az import növekedéséhez vezetne Oroszországban.

    
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: