A Gazprom és a Siemens a stratégiai együttműködés folytatásában egyezett meg

Moszkva - Az orosz Gazprom és a német Siemens vezetői a két cég stratégiai együttműködésének folytatásában egyeztek meg szerdán - tájékoztatott az orosz állami energetikai cég sajtószolgálata.
 
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Joe Kaeser, a Siemens AG cégcsoport elnök-vezérigazgatója az orosz óriáscég moszkvai központjában tárgyalt. A vezetők megállapították, hogy a két cég együttműködésének több mint 20 esztendeje alatt számos közös beruházást vittek sikerre egyebek között automatikai és informatikai rendszerek hasznosításában, gázáteresztő és elektromos berendezések szállításában. A Siemens, amely a világ egyik vezető elektrotechnikai vállalatcsoportja, turbinákat is szállított a Gazprom létesítményei számára.

Alekszej Miller és Joe Kaeser úgy döntöttek, hogy a két cégóriás 2011 decemberében kötött stratégiai megállapodását meghosszabbítják. A dokumentum nem csak az orosz, hanem a nemzetközi piacon való együttműködést szabályozza egyebek között a földgáz kitermelésében, szállításában, földalatti tárolásában és felhasználásában. Az orosz és a német cég emellett az elektromos energia előállítása és az energiatakarékos műszaki eljárások felhasználása területén is stratégiai partnerek. 

A kapcsolat megerősítése és a további együttműködés folytatására tett szándéknyilatkozat különösen fontosnak számít az orosz-ukrán ellentét és a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása tükrében.

Az Európai Unió állam- és kormányfői mintegy 3 hete, március 6-án tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon büntetőintézkedésekről döntöttek Oroszországgal szemben, annak Ukrajna elleni fellépése miatt. Első lépésként azonnal felfüggesztették a vízumkönnyítésről és az új partnerségi megállapodásról szóló EU-orosz tárgyalásokat. Második lépésként, a múlt héten, összesen 33 orosz magas rangú állami és kormányzati tisztviselőnek, politikusnak tiltották be az uniós országokba beutazást és rendelték el az uniós államokban lévő bankszámláik befagyasztását. Harmadik lépésként Brüsszelben széles körű gazdasági, kereskedelmi szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva további lépéseket tesz az ukrajnai helyzet destabilizálására.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: