Az EBRD növeli ukrajnai finanszírozásait

London - Ukrajnai finanszírozási programjainak kibővítését tervezi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
 
Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet csütörtökön közölte, hogy a korábban előirányzott 550-750 millió euró helyett évente egymilliárd euró körüli befektetéseket tudna végrehajtani az ukrán gazdaságban a következő néhány évben. Az EBRD szerint a finanszírozások növelése a nemzetközi közösség által az ukrajnai válságra adott válaszlépésekkel összefüggésben történne, beleértve a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, csütörtökön bejelentett makrogazdasági stabilizálási programot.

A bank eddigi ukrajnai befektetési portfoliójának értéke 4,7 milliárd euró körüli.

Az EBRD különösképpen az ukrán kis- és középvállalatok finanszírozását kívánja növelni, és ennek elősegítésére új irodát nyit Lembergben (Lviv).

A pénzintézet emellett szükség esetén készen áll a kereskedelemfinanszírozási támogatások növelésére is, emellett ismét nyújt finanszírozásokat az ukrán közszférának. Ez utóbbi program érinthet olyan nagyszabású infrastrukturális beruházásokat is, amelyek kritikus fontosságúak az ukrán gazdaság talpra állításához.

Az EBRD az idén az ukrán gazdaság teljesítményének csökkenésével számol, de meggyőződése, hogy az IMF-programban foglalt gazdasági és szerkezeti reformok végrehajtása a nemzetközi közösség - köztük az EBRD - egyéb támogatásaival együtt végül elősegíti Ukrajna visszatérését a gazdasági stabilitáshoz és a növekedéshez - áll a londoni bank csütörtöki bejelentésében.

Az idei ukrajnai recessziót a feltörekvő térségben lezajlott korábbi hasonló belpolitikai válságok tapasztalatai alapján más nagy londoni házak is jósolják.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza minapi tanulmányában kimutatta, hogy az ukrajnaihoz hasonló méretű belpolitikai felfordulásokat a múltban a hazai össztermék (GDP) 4-8 százalékpont közötti visszaesése követte az ilyen léptékű válságoktól sújtott felzárkózó térségi gazdaságokban.

Ha ez a jelenlegi ukrajnai folyamatokra is érvényes, akkor az ukrán gazdaság teljesítménye az idén akár 5-9 százalékkal is zuhanhat, mivel az ukrán GDP-érték az elmúlt 18 hónapban, éves összevetésben számolva 1 százalékkal zsugorodott - állt a Capital Economics szakértőjének elemzésében.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: