Az EU-ellenes erők előretörése a tagállami gazdasági reformokat nehezítheti

London - Az EU-szkeptikus erők várható előretörése az európai parlamenti választáson megnehezítheti a tagországok kormányainak - főleg Görögországban és Olaszországban -, hogy végrehajtsák az egyébként is fájdalmas további gazdaságszerkezeti reformokat - vélekedtek szerdai tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai szerint azok a félelmek valószínűleg eltúlzottak, hogy az unióellenes erők térnyerése nyomán megbénulhat az euróövezet döntéshozatali mechanizmusa.

Mindazonáltal a populista és az EU-szkeptikus erők növekvő támogatottságának következményei lesznek a hazai gazdaságpolitikákra, ezek a pártok ugyanis kibővülő EP-jelenlétüket fel tudják használni a nemzeti politika befolyásolására. Erre már volt példa: az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, európai parlamenti megjelenését az elmúlt években ki tudta használni hazai népszerűségének növelésére, és így befolyásának erősítésére - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

A ház szerint mindemellett a tagállamokban hatalmon lévő fő politikai pártok rossz EP-választási szereplése a kormányok meggyengülésének kockázatával is jár szerte az Európai Unióban. A választók az EP-választásokat a múltban is gyakran használták a kormányaik elleni tiltakozó szavazásra, ám az euróövezeti adósságválság után sok uniós kormányzat helyzete máris különösen ingatag - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház kiemeli, hogy Görögországban a kormányzó koalíció parlamenti többsége a képviselői "dezertálások" miatt alig két főre apadt, és a pénzügyi segélyprogrammal járó költségvetési szigort ellenző Sziriza párt jelenleg az első helyen áll a támogatottsági listákon.

Olaszországban Matteo Renzi kormányának ez lesz az első komoly választási megmérettetése, és ha gyengén szerepel, azt belső és külső ellenlábasai egyaránt  a gazdaságpolitikai reformprogram felvizezésére használhatják ki - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

A ház szerint összességében is az valószínűsíthető, hogy az európai parlamenti választás kimenetele gyengíti az uniós kormányok képességét a szükséges, de fájdalmas reformok végrehajtására.

Hasonló következtetésre jutottak az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni stratégái. Elemzésükben kiemelik: a mostani európai parlamenti választások jelentik az első lehetőséget arra, hogy a választók kontinensnyi léptékben mondjanak ítéletet az euróövezeti adósságválság kezelési módjáról.

A még mindig nehéz gazdasági környezet és az ebből eredő választói elégedetlenség az EU-szkeptikus pártok szavazatarányának ugrásszerű emelkedésében fog megmutatkozni, és a populizmus erősödése közepette valószínű, hogy növekszik majd a protekcionista gazdaságpolitika támogatottsága is.

Az Eurasia szakértői is azt jósolják, hogy ennek nem elsősorban uniós szinten, hanem a tagállamok hazai politikájára lesz komoly hatása, különösen Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában. Ezekben az országokban mindenekelőtt a gazdasági reformokban, az európai integrációban és a bevándorlási politikában kell következményekkel számolni - jósolták az Eurasia Group elemzői.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: