Megindult a boom, Magyarország is nyerhet

A márciusban előrejelzett beruházási boom valóban beindulni látszik a régióban, annak ellenére, hogy a kedvező folyamatokat néhány országban egyedi hatások gátolják - írják friss jelentésükben a bécsi WIIW elemzőintézet szakértői.

Megindult a Közép- Kelet- és Dél-Európai térségben az a a beruházások vezérelte gazdasági fellendülés, amelyet korábban előrejeleztünk - mondták a bécsi székhelyű WIIW elemzőintézet szakértői tájékoztatójukon a Wirtschaftsblatt beszámolója szerint. Valójában a régió egészében érzékelhető volt az első negyedévben a beruházások értékének emelkedése, s a helyzetet tovább javította, hogy az eurózóna növekedési kilátásainak javulása tovább javíthatja az exportorientált cégek beruházási kedvét - mondta Mario Holzer, az intézet szakértője.

Sok múlik az uniós forrásokon

A folyamatot támogatja az európai uniós támogatások mechanizmusa is, a tagállamok ugyanis az előző költségvetési ciklusban elnyert pénzeket csak a 2015 végéig megvalósult beruházások esetében igényelhetik.

Így a támogatásra jogosult tagállamok érthető módon szeretnék ezeket a beruházásokat felpörgetni, ami viszont növelheti a magánbefektetők beruházási kedvét is. Ez a jelenség átlagosan mintegy 0,6 százalékkal emelheti meg a vizsgált 10 ország GDP növekedési ütemét a következő két évben, amely az intézet kutató szerint az országok többségében 2-3 százalék között alakul majd. A negatív kivételt Szlovénia és Bulgária jelentik majd, itt mindössze fél illetve 1,4 százalékos GDP növekedésre számítanak az intézet munkatársai. Magyarországon idén 2,6, jövőre 2,2, 2016-ban pedig 2,1 százalékos GDP növekedést jeleznek előre.

Az ukrán válság is rosszat tesz

A vizsgált országok közül vannak olyanok, ahol a növekedést egyedi tényezők gátolják. Az ukrajnai válság miatt például a szomszédos ország GDP-je várakozásaik szerint idén 5 százalékkal esik majd vissza.

Kedvezőtlen hatásai lesznek a konfliktusnak az orosz és a balti országok gazdaságára is. Oroszországban és Észtországban a gazdaság bővülésének üteme alig érheti el a fél százalékot. Bár Litvánia és Lettország esetében 3 százalék körüli bővülést várnak a szakértők, ez a szám 1,8 százalékponttal alacsonyabb a korábbi előrejelzésben szereplőnél. Albániában, Montenegróban, Macedóniában és Koszovóban a várt növekedés még mindig látványos, azonban ezekben az országokban is alacsonyabbal számolnak, mint korábban.

Ez lesz a magyarokkal

A beruházások értéke várakozásaik szerint Magyarországon idén az uniós támogatásoknak köszönhetően 7 százalékkal, jövőre 6, 2016-ban pedig 5 százalékkal emelkedhet. A fogyasztói árszínvonal emelkedését idén mindössze 0,3 százalékosra becsülik, jövőre 2, utána 3 százalékos lehet a magyar infláció.

A munkanélküliségi ráta idén 8,5 százalékra csökkenhet, 2015-ben pedig 8,3 százalékra csúszhat vissza, utána azonban stagnál. A folyó fizetési mérleg egyenlege eközben pozitív maradhat, a GDP 2,6, 2,2, majd 2 százalékának megfelelő mértékben.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: