Az EKB-ra figyel mindenki

Szerdán folytatta az oldalázást az EUR/HUF árfolyama. Továbbra is a 20 (306,2), illetve a 30 napos mozgóátlag (306,9) között lebeg a devizapár. A napokban valószínűbb az oldalazás, 305-307 környékén mozoghat az árfolyam - írja az Erste elemzése.


Nem történt jelentős elmozdulás a forint árfolyamában szerdán, annak ellenére, hogy a lengyel jegybank aznap tartotta az idei utolsó kamatdöntő ülését, amelyet felfokozott várakozások öveztek. Ezúttal sem változtatott a lengyel jegybank az alapkamaton, így az 2%-on maradt. A döntés nem gyakorolt hatást az EURHUF árfolyamára. Az állampapírok másodlagos piacán enyhe hozamemelkedés bontakozott ki szerdán. A tegnapi visszavásárlási aukción – érdeklődés hiányában – nagyon gyenge eredményt láthattunk, hiszen a meghirdetett három kötvény közül csupán kettőből tudott visszavásárolni az ÁKK (4,1mrd Ft 2015/A-t és 2,6mrd Ft 2016/C-t). A mai napon az éves futamidejű DKJ (D151111) mellett a változó kamatozású 2017/C jelű kötvényt hirdette meg az ÁKK. A nap meghatározó eseménye az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése, illetve az azt követő sajtótájékoztató lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama 1,23-ig gyengült, főleg azokra a spekulációkra, hogy az EKB mai kamatdöntő ülését követően Mario Draghi bejelentheti az eszközvásárlási program kiterjesztését, vagyis, hogy a jövőben államkötvényeket is fognak vásárolni. Korábban több nyilatkozat is arra utalt, hogy maga a program majd csak jövő év elején fog elkezdődni, azonban a tegnapi gyenge EU-s illetve német PMI adatok lökést adhattak a jegybanknak a program kibővítéséhez.

Az előző napi emelkedés közel negyedét visszaadta az angol tőzsde (FTSE 100 index) és 0,4%-os mínuszban zárta a napot, míg a német DAX index ugyanekkora mértékű pluszt tudott elérni, a francia CAC 40 index stagnálásával párhuzamosan. Európával szemben, tovább araszoltak felfelé az Egyesült Államok börzéi. Így, a Dow Jones index 0,18%-os, míg az S&P 500 és Nasdaq páros 0,4%-os pluszt ért el. Ázsiában a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot, a Shanghai index 4,0%-ot emelkedett ma reggel.

A nemzetközi árupiacon ismét zuhanni kezdett az olaj árfolyama. A WTI 67,8 dollárig emelkedett a csökkenő készletadatok hatására. Az olaj az OPEC döntése óta 18%-kal esett, most azonban stabilizálódni látszik. Az arany viszonylag stabil volt 1.204 dolláros árszinten. Némileg a gyengülés felé hatott az erős dollár.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Megjelent a Fed decemberi Bézs könyve is, amely szerint erősödik a lakossági fogyasztás, javul a foglalkoztatás, miközben az infláció továbbra is alacsony. Az ingatlanpiaci trendek esetében vegyes a kép, ennek ellenére a piacok jól fogadták a részleteket. A Dallasi Fed elnök, Richard Fisher azt szeretné, ha a Fed felülvizsgálná azt a kijelentését, miszerint az első kamatemelésig a likviditást nem vonnák ki a piacról.

Az EKB kamatdöntő ülése mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az elemzők reménykednek abban, hogy Mario Draghi bejelenti az államkötvény vásárlási programot, ugyanakkor a mi meglátásunk szerint ez a lépés jövőre csúszhat. Ennek oka, hogy az ABS és fedezett kötvényvásárlások hatásai ilyen rövid idő alatt még nem ütköznek ki a piacokon, illetve a reálgazdaságban.

Forrás: vg.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: