Még több pénzhez jutnak a Széchenyi Bank ügyfelei

Az MNB mától 30,682 millió forintra növelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél az egy ügyfél által felvehető betétek és más visszafizetendő források összegét, hogy az összhangban legyen a hazai és az uniós betétbiztosítási összeghatárral. A jegybank a lehető legrövidebb időn belül le kívánja zárni vizsgálatát a hitelintézetnél - adta hírül az MNB.


Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának (PST) tegnapi döntése az eddigi 5 millióról ügyfelenként 30,682 millió forintra emelte a hitelintézet által december 4-től kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális mértékét. Ezen összeghatáron belül - ha igénylik - nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. A kifizethetőségi limit emelésével egyidejűleg ugyanakkor az MNB a hitelintézet tulajdonosai számára betétkifizetési tilalmat rendelt el.

A jegybank azért határozott a kifizethető betétek és más visszafizetendő források összeghatárának felemeléséről, mert a korlátozó intézkedések bevezetése eltelt idő hosszúsága miatt a korábbi 5 millió forintos összeghatár fenntartása aránytalanul korlátozná a betétesek betétjeikhez történő hozzáférési jogosultságát. Az EU betétbiztosítási (94/19/EK) irányelve, valamint a hazai hitelintézeti törvény 100 ezer eurós limithatárt szabnak a nemzeti betétbiztosítási intézményeknek a befagyott betétállományú hitelintézetek helyett történő kifizetésre, így az MNB ezen összeghatárra emelte fel a hitelintézet által ügyfelenként kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét.

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 2010-es alapítása óta 100 százalékos magyar tulajdonú pénzintézet. Még 2013. június 21-én a magyar állam 3 milliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást szerzett a bankban. Az 51 százalék pedig a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül Töröcskei Istváné, az ÁKK Zrt. vezérigazgatójáé. Töröcskei a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2014-es lista szerint 14,2 milliárd forintos becsült vagyonnal a 45. leggazdasgbb magyar.

A jegybank 2014. november 4-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége, s az intézmény működése kapcsán az érdekeltek (elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok) halaszthatatlan védelme érdekében. A hitelintézet fiókja, s ügyfélszolgálati munkatársai a megszokott módon elérhetők, a korlátozások a befektetési szolgáltatások kapcsán érintett ügyfeleket nem érintik. A hitelintézet azonban továbbra sem nyújthat hitelt és pénzkölcsönt, s nem vállalhat kezességet, bankgaranciát, illetve egyéb bankári kötelezettségeket.

Az MNB átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézetnél, amelyet - ha ezt egyéb körülmények lehetővé teszik - a lehető leghamarabb le kíván zárni. A felügyeleti biztosok kirendelése, s a további korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sem mérete (mérlegfőösszeg szerint a hitelintézeti szektor 0,14 százaléka), sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre - véli az MNB.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: