1,7 milliárdos fejlesztés a nyíregyházi papírgyárban

Befejeződött az osztrák érdekeltségű Dunapack Papír és Csomagolóanyag Kft. nyíregyházi gyárának közel 1,7 milliárd forint értékű technológiai fejlesztése; a beruházást pénteken Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adta át a szabolcs-szatmár-beregi üzemben.


Az avatáson - melyen részt vett Cord Prinzhorn, az ausztriai anyavállalat, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója is - a miniszter hangsúlyozta: a jövőben a "napról, napra jobbnak lenni" törvényszerűségnek kell mozgatnia a magyar gazdaságot is, hogy a kormány kiemelt célja, az ország újraiparosítása, a versenyképesség erősítése és a foglalkoztatás bővülése megvalósulhasson.


Hozzátette, hogy ehhez a fejlesztési források is rendelkezésre állnak majd, hiszen az európai uniós és nemzeti támogatások 60 százalékát használhatják fel a beruházók, szemben a korábbi időszak 17 százalékával.


Seszták Miklós elmondta, hogy 2015-ben 2100 milliárd forint uniós forrást szeretnének lehívni, és ezzel párhuzamosan megnyílnak a 2014. utáni fejlesztési időszak keretei is.


Galambos Attila, a nyíregyházi gyár ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy az 1,7 milliárdos innovatív fejlesztéshez 851,4 millió forint európai uniós támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt megvalósítása során korszerű nyomda és papíripari gépeket vásároltak és állítottak termelésbe.


Az 1972 óta működő, jelenleg 187 dolgozót foglalkoztató üzem új, Kelet-Európában egyedülálló flexografikus nyomdagépet kapott, amely hét rétegű hullámpapír feldolgozására képes, gyártás közben ragasztja a dobozokat és nagy sebességgel tűzi is.


Egy másik, új nyomdagéppel négy színnyomásúra bővíthetik előállított termékeiket, a tekercsváltó és -tartó gépek beszerzésével pedig a gyártás közbeni selejt mennyiségét csökkenthetik, továbbá megújították az anyagmozgató és csomagoló rendszert is.


A fejlesztések az eddigi évi 100 millió négyzetméter, 55 ezer tonnányi papírtermék-előállítást 15-20 millió négyzetméterrel növelik. A flexo-technikára építve pedig 3000-ről 3250-re emelhetik a gyártott termékféleségeket.


A nyíregyházi papírgyár elmúlt évi árbevétele a gyorsmérleg még nem végleges számai szerint 12 milliárd forint körül volt, s az idén ezt az összeget a fejlesztés eredményeként jelentősen növelhetik.


Az avatáson Cord Prinzhorn kiemelte: a 13 országban gyárakat működtető osztrák holding termelésében jelentős szerepet játszik a nyíregyházi üzem, amelynek fejlesztéséhez mintegy 700 millió forint saját forrást biztosítottak. A beruházás a nyírségi gyár versenyképességét növeli a kelet-európai térségben, az üzem megtarthatja piacvezető szerepét a hullámpapír alapú csomagolóeszközök gyártójaként.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: