Romlott az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

Januárban 53,7 pontra csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítményét mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) a decemberi 53,9 pontról - derült ki a Markit Economics piackutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adataiból.


Elemzők enyhe növekedést, 54,0 pontot vártak. Utoljára egy évvel ezelőtt, tavaly januárban állt ilyen alacsonyan a BMI értéke, amely már a hatodik egymást követő hónapban csökkent.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A Markit elemzése szerint az amerikai feldolgozóipar januári teljesítményét alapvetően az új üzleti lehetőségek szűkülése határozta meg. Az új megrendelések volumene 2009 szeptembere óta minden hónapban bővült, de ennek mértéke az utóbbi egy évet tekintve most januárban volt a legalacsonyabb. A hazai gazdasági feltételek javulása kedvez a belföldi megrendelések felfutásának, a külföldi megrendelések viszont összességében gyengék. Emellett jelentősen csökkentek a megrendelések a költségeik lefaragására törekvő kőolaj- és földgázipari cégek köréből is. 

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy a feldolgozóiparban továbbra is javulnak az üzleti körülmények, bár a növekedés tempója lassult a nyári csúcsértékhez képest. A termelés bővülése és a foglalkoztatottak számának gyarapodása alapján arra lehet számítani, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federeal Reserve valamikor az év közepén megkezdheti a kamatok emelését. A termelési költségek csökkenése miatt az infláció még lejjebb csúszhat a következő hónapokban, ami nagyobb mozgásteret biztosít a döntéshozóknak annak biztosítására, hogy a monetáris politika szigorításának folyamata nagyon fokozatos lesz, alacsony tartva a kamatokat hosszabb ideig.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: