600 milliárd korona forog a cseh feketegazdaságban

Csehországban mintegy 612 milliárd korona (1 korona 11,5 forint) volt tavaly a feketegazdaság forgalma, tízmilliárddal több, mint 2013-ban - derül ki a Visa pénzügyi csoport tanulmányából, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Prágában.


A Visa tanulmánya szerint a feketegazdaság forgalma a cseh bruttó hazai termék 15,4 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb a 18,5 százalékos európai átlagnál.

"A feketegazdaság olyan jelenség, amely mindenütt megtalálható. A javuló gazdasági környezet és a kormányzati intézkedések következtében 2011 óta ez a jelenség Csehországban hosszabb távon csökkenő tendenciát mutat" - jelentette ki Marcel Gajdos, a Visa Europe csehországi és szlovákiai vezérigazgatója.
2011-ben a feketegazdaság GDP-hez viszonyított aránya 16,1 százalék volt.

A tanulmány szerint a feketegazdaság leginkább Kelet-Európában elterjedt: GDP-részesedése Bulgáriában 31 százalék, Romániában, Horvátországban, Litvániában és Észtországban 28 százalék, Lengyelországban 24 százalék, Magyarországon 22 százalék, míg Szlovákiában 15 százalék.

A nyugati országokban ezek az arányok alacsonyabbak, Ausztriában és Svájcban például 7 százalékos a feketegazdaság aránya a GDP-ben.

Marcel Gajdos felhívta a figyelmet arra is, hogy Kelet-Európában a lakosság hagyományosan toleránsabb a feketegazdaság iránt, mint Nyugat-Európában.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: