0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak

Tavaly 0,4 százalékkal csökkentek az év egészében a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző évhez képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.


2014 decemberében az előző két havi csökkenés után nem változtak az ipari termelői árak novemberhez képest: az energiaszektorban 0,6 százalékkal növekedtek, a feldolgozóipari ágazatokban 0,1 százalékkal csökkenetek az árak. 

A forintban mért exportárak lassították a termelői árak csökkenését. A belföldi árak decemberben 0,8, egy év alatt 2,5 a teljes év átlagában 2,1 százalékkal csökkentek. Az exportárak ezzel szemben egy hónap alatt 0,5, az egy évvel korábbiakhoz hasonlítva 1,7, az előző év átlagával összevetve pedig 0,7 százalékkal emelkedtek.

A forint 2014 decemberében az euróhoz képest 1,1 százalékkal, az amerikai dollárhoz viszonyítva 2,2 százalékkal gyengült. Decemberig egy év alatt a forint 6 százalékkal gyengült az euróval és 20 százalékkal a dollárral szemben, az egész év átlagában pedig az euró  és a dollár egyformán 3,9, százalékot drágult forintban. 

Decemberben az előző havihoz képest jelentősebben, 7,2 százalékkal mérséklődtek a belföldi árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, 2,4 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása terén, míg a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal a villamos berendezés, illetve 0,9-0,9 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék és a járműgyártás területén emelkedtek. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai decemberben 0,7 százalékkal nőttek.

Ez egy évvel korábbival összevetve tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítésén belül az élelmiszeripari árak 0,5 százalékkal, a számítógép, elektronikai, optikai termékek árai 2,1 százalékkal nőttek. A gépek, gépi berendezések belföldi értékesítésének árai 2,0 százalékkal, a járműgyártásban pedig 4,0 százalékkal nőttek az árak.  

Az exportárak előző hónaphoz képest  decemberben a feldolgozóiparon belül nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal nőttek a járműgyártásban, 3,8 százalékkal a gépek és 1,1 százalékkal a villamos berendezések gyártásában, 1,2 százalékkal drágultak a számítógép, elektronikai, optikai termék és 1,1 százalékkal a villamos berendezések  Csökkentek 10,0 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, 0,9 százalékkal a vegyi anyag, termék és 0,4 százalékkal a gyógyszergyártás ágazatok exportárai. 

Az előző év azonos időszakával összevetve az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,7, és feldolgozóipari árai 1,9 százalékkal voltak magasabbak. Az exportárak a járműgyártásban 3,8 százalékkal nőttek, a számítógép, elektronikai, optikai termék ágazatban viszont 0,1 százalékkal csökkentek. A gépek, gépi berendezések exportárai 5,1, a villamos berendezéseké százalékkal nőttek.  

Az ipar belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti csoportjaiban  csak a nem tartós fogyasztási cikkek ára nem csökkent novemberhez képest: az energiatermelő ágazatokban 1,3, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,5, a tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal esett az árszint. Éves összehasonlításban  az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,1 százalékkal mérséklődtek az árak, miközben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal nőttek az árak a tartós cikkek 1,5 százalékos csökkenése és a nem tartósak 1,0 százalékos emelkedése miatt. (GRAFIKA)

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: