A foglalkoztatás lassulására számítanak az elemzők

A foglalkoztatás növekedési dinamikájának lassulására számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy tartósan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 142 ezer volt a múlt év negyedik negyedévében, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 172 ezerrel nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A munkanélküliek száma 80 ezerrel 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a közfoglalkoztatottak adatai nélkül gyenge a foglalkoztatás növekedési dinamikája, ennél erőteljesebb ütemre lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen javuljon a munkaerő-piaci helyzet.

Az elemző szerint a tavaly decemberben valószínűleg bővülhetett közfoglalkoztatottak száma, ennek szerepe lehetett abban, hogy havi összehasonlításban ismét csökkent a munkanélküliségi ráta.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsődleges munkaerőpiacon megtorpant a foglalkoztatás bővülése. A szakember a következő hónapokban nem vár érdemi javulást.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy közfoglalkoztatottak számának tervezett bővítése a gazdaság jelenlegi helyzetében nem feltétlenül indokolt.

A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az adatokra reagálva azt hangsúlyozta, hogy folytatódnak a kedvező munkaerő-piaci trendek Magyarországon, tartósan 4 millió felett a foglalkoztatottak száma, és a foglalkoztatás folyamatos javulásában egyre meghatározóbb szerepe van a versenyszféra bővülésének.

A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - áll a minisztérium közleményében.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-hez eljutatott kommentárjában kiemelte: a magánszektoron belül a 2014-ben kétszámjegyű növekedést elérő építőipar mellett az iparban és a szolgáltatásoknál is növekedhetett az állások száma, a közmunkaprogram mellett a magánszektor is hozzájárult a munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta javulásához.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy bár a hivatalos adatok szerint az ország valamennyi régiójában javult a munkanélküliségi ráta, jelentősek a területi egyenlőtlenségek. A múlt év utolsó három hónapjában a közép-magyarországi, valamint a nyugat- és közép-dunántúli térségben 4-5,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ezzel szemben a másik négy régióban - Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld - 7,5-10,8 százalékos volt ez az érték, ami meghaladja az országos átlagot.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: