A horvát külföldi adósság elérheti a GDP 108 százalékát

A Horvát Gazdasági Kamara (HGK) becslései szerint a külföldi adósság növekedése és a GDP csökkenése azzal a következménnyel járhat, hogy a külföldi adósság 2014 végére elérhette a bruttó hazai termék (GDP) 108 százalékát, így Horvátország továbbra is a súlyosan eladósodott országok közé tartozik majd.

A külföldi adósságnak a nyári, szokásos csökkenése után szeptemberben már 579 millió euró növekedést jegyeztek fel, így az adósság elérte a 46,5 milliárd eurót, ami 1,1 milliárd euróval, vagyis 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – állítja a gazdasági kamara.

A bruttó külföldi adósság a magas költségvetési hiány miatt nő, miközben a pénzintézetek tőkebevonása csökken. Az államháztartás bruttó külföldi adósága egy év alatt 2 milliárd euróval, 16,9 százalékkal nőtt tavaly szeptember végére, míg ezzel egy időben a pénzügyi intézetek adóssága 1,3 milliárd euróval, 13,6 százalékkal csökkent.

A kamara figyelmeztet, hogy a gazdasági helyzet miatt a kötelezettségek kifizetése körüli nehézségek egyre súlyosabbá válnak: a késedelmi díj és a kamat összege szeptemberben elérte a 252,1 millió eurót, ami 18,7 százalékkal több, mint 2013 szeptemberében volt.

Horvátországban külső adóssága 2009 óta meghaladja az éves GDP-t.

Forrás: MTI 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: