A magyar húságazatnak fontos az orosz embargó megszüntetése

Az orosz húsbeviteli tilalom enyhítése sürgető lenne a magyarországi sertéságazat szereplőinek, akik jelentős árbevétel-kiesést szenvednek el az orosz embargó miatt - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára hétfőn az MTI-nek.


Menczel Lászlóné hozzátette: a bejelentés, hogy belátható időn belül enyhülhet az orosz beviteli tilalom az EU néhány tagországára - köztük Magyarországra - vonatkozóan is, élénkítheti a keresletet, ami különösen azért is kedvező, mert az elmúlt hónapokban jelentősen, mintegy 15 százalékkal csökkent az élő sertés ára: kilogrammonként 420-ról 350 forintra. 

Felidézte, hogy az elmúlt időszakban arra törekedtek, hogy az orosz embargó negatív piaci hatásait a leghatékonyabban kivédjék annak érdekében, hogy ezeket az ágazati szereplők a legkevésbé érezzék meg. 

Oroszország hat európai uniós országnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett behozatali tilalmat. Erről - pénteken több orosz hírportál által idézett - Szergej Dankvert beszélt. 

Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Rosszelhoznadzor vezetője azt mondta, hogy "tart annak az előkészítése, hogy milyen sorrendben történjen a hat országban a gyárak ellenőrzése". Hozzátette: csak azok a cégek kezdhetik meg a sertésszállítást, amelyek megfelelnek az orosz állategészségügyi előírások legszigorúbb, négyes fokozatának.

Egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások - nyilatkozta Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelős miniszteri biztos az M1 Híradó vasárnap esti műsorának.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: