A piaci szereplők zöme nem vár növekedést az EU-ban

A piaci szereplők nagy többsége nem vár gazdasági növekedést az idén az euróövezetben a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett felmérése szerint.


A nemzetközi hitelminősítő az elmúlt napokban Londonban, Párizsban és Frankfurtban rendezett szakszemináriumokat összesen 480 intézményi befektető bevonásával az euróövezeti kilátásokról.

A részvevők körében elvégzett felmérés a Fitch szerdai beszámolója szerint azt mutatta ki, hogy a londoni és a párizsi szakkonferenciákra meghívott adósságpiaci szereplők 74 százaléka, a frankfurti tanácskozáson jelenlévők 67 százaléka stagnálással számol 2015-ben az euróövezeti gazdaságban.

Növekedést Londonban 10, Párizsban 16, Frankfurtban 17 százalék valószínűsített, a londoni és a frankfurti szemináriumok részvevőnek 16 százaléka, a párizsi rendezvényen megkérdezett intézményi befektetők 10 százaléka viszont az euróövezeti adósságválság újbóli fellángolásától tart.

Ettől más londoni elemzőházak is tartanak.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics szerdán ismertetett idei első negyedéves euróövezeti előrejelzésében úgy vélekedett, hogy a kezdődő euróövezeti defláció és Görögország problémái az euróövezeti válság kiújulásával fenyegetnek, és ismét súlyos kétségeket vetnek fel a valutaunió "jövőbeni összetételével" kapcsolatban.

A ház szerint a decemberben mért mínusz 0,2 százalékos tizenkét havi euróövezeti infláció valószínűleg a 2009-ben átélt öthavi negatív inflációnál hosszabb deflációs időszak kezdetét jelzi, tekintettel az olajárak zuhanására, amely várhatóan 2015 csaknem egészében negatív inflációs hatást gyakorol.

A Capital Economics londoni elemzői alapeseti előrejelzésükben 2015-re és 2016-ra is mindössze 1 százalékos euróövezeti GDP-növekedést valószínűsítenek, de szerdai prognózisukban elismerték, hogy ez a várakozásuk is túl derűlátónak bizonyulhat.

A Fitch Ratings ennél valamivel optimistább. A befektetői felmérés szerdai ismertetéséhez fűzött előrejelzésében a cég közölte, hogy 1,1 százalékos növekedést vár az idén az euróövezetben, bár ez 0,2 százalékponttal rontott várakozás eddigi prognózisához képest.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték azt is, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyvük nem számol elhúzódó deflációval a valutaunióban.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az alacsony ütemű nominális GDP-növekedést tartják az euróövezeti szuverén adósbesorolásokat terhelő legfőbb kockázatnak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: