Akár két számjegyű csökkenés is jöhet a kutakon

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést figyelembe véve január 14-én, szerdán 8-10 forintos benzin és 4-5 forintos gázolaj árcsökkentés várható – írja friss elemzésében a GKI Energiakutató Kft.


A Brent kőolaj ára a héten 50 dollár alá került 49-52 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 7 dollárral csökkent az olajár. A tőzsdei kereskedők egy része további áresést feltételez, s a mérséklődő olajár miatt csökkent a kitermelési helyek száma az Egyesült Államokban, amely már jele annak, hogy egyes palaolaj-termelők nem képesek ilyen árszinten folytatni a termelést.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban 1,8 dollárral volt magasabb, mint a spot ár. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 1,5 dollárral csökkent a múlt héten, átlagosan 2,5 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára.

Az üzemanyag-piacokon összességében komoly árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a mediterrán piacon a benzin ára közel 60, az északi piacokon 40-50 dollárral csökkent. A gázolajnál mérsékeltebb volt az árcsökkenés.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 5 - január 9-e közötti időszakban 13,7 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 9,7, illetve 7 százalékos volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,4 százalékkal került lejjebb, az észak-európai piacokon 7,9-8,2 százalékos volt az árcsökkenés mértéke.

Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése és a készletek növekedése.

A forint árfolyama a január 5 - január 9-i héten 268 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 6,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 11,4 százalékos árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 7,4 százalékos csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 4,7 százalékos árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 5 százalékos, az észak-európai piacokon 5,6-5,9 százalék közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - benzin ára január 14-én, szerdán várhatóan 8-10 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára valamivel kisebb mértékben csak 4-5 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 330 forint/literes szint alatt, a gázolaj ára 345 Ft/liter körüli szintre kerülhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: