Inflációs adatok és vállalati jelentések várhatók a héten

Számos nemzetközi makrogazdasági adat jelenik meg a következő héten, különösen sok lesz az inflációs adat. Hétfőn az Alcoa alumíniumipari vállalat gyorsjelentésével beindul a vállalati negyedéves jelentések időszaka is Amerikában.


Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank az előzetes 2014. decemberi statisztikai mérlegét közli.

Az Államadósság Kezelő Központ likviditási diszkont kincstárjegy aukciót tart, 60 milliárd forint tervezett mennyiségben.

A hét első napján nem jelennek meg fontosabb nemzetközi makrogazdasági adatok. Az Amerikai Egyesült Államokban - hazai idő szerint 22 óra után - közzéteszi elmúlt negyedéves számait az Alcoa alumíniumipari óriás, s ezzel elindul a vállalati gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A héten jelent a nagyobb bankok közül a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Goldman Sachs. A világ egyik legnagyobb alapkezelőjének számító Blackrock, az Intel számítástechnikai vállalat és a Schlumberger olajipari szolgáltató is ismerteti negyedéves adatait.

Európában egy héttel később kezdődik a vállalati eredmények közzététele.

A hét többi napján számos makroadatot publikálnak külföldön. Kedden Kínában megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom statisztikája, Nagy-Britanniában pedig a decemberi termelői árak, kiskereskedelmi árak és fogyasztói árak változásának statisztikája.

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott a nemzetközi olajárak változása, mert a kőolaj ára meredeken csökkent 2014 végén. A következő héten több iparági jelentés is lesz. Kedden az amerikai Energy Information Administration havi energetikai beszámolója, csütörtökön a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) havi elemzése, pénteken a Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) januári jelentése kaphat nagyobb figyelmet az árupiaci kereskedőktől.

Szerda délelőtt várható a decemberi francia és az olasz inflációs adat, majd az Eurostatnak az Európai Unió novemberi ipari termeléséről szóló jelentése. Napközben kamatdöntő ülést tart a lengyel jegybank, délután az Egyesült Államokban közzéteszik a decemberi kiskereskedelmi forgalom számait. Este az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve adja ki a belföldi gazdasági helyzetet elemző úgynevezett "Bézs könyvét".

Csütörtökön kevesebb gazdasági adat lesz, Európában a decemberi spanyol inflációs adat, Amerikában a termelői árindex decemberi változás, Ázsiában a dél-koreai jegybank kamatdöntő ülése kaphat nagyobb figyelmet.

Pénteken három fontos decemberi inflációs adat is várható: a német, az európai uniós és az amerikai. Az Egyesült Államokban még az ipari termelés decemberi statisztikájára és a Michigan egyetem januári fogyasztói hangulatindexére lehet számítani.

Forrás: napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: