Átlagosan 19 százalékkal csökkentek a gabonaárak

Átlagosan 19 százalékkal lettek olcsóbbak a magyar gabonafélék 2013 decembere és 2014 decembere között a Magro.hu mezőgazdasági piactéren, a termékek együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) értéke egy év alatt 10 059 pontról 8190 pontra csökkent - adta hírül a Pólus Média gabonaindex szolgáltatója.

Átlagosan 19 százalékkal csökkentek a gabonaárak 

A Magro.hu hétfői közleménye szerint mindegyik gabonaféle olcsóbb lett, de leginkább a kukorica ára esett, 21 százalékkal, decemberben átlagosan 38 706 forinton forgott tonnája. 

Az árpa ára is jelentősen esett, mintegy 16 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt. A tavalyi év utolsó hónapjában 39 693 forint volt a termelői átlagára. 

A búzapiacon sokkal kisebb volt az ármozgás az elmúlt évben, a termény mindössze 0,5 százalékkal lett olcsóbb. A malmi búzáért átlagosan 49 050 forintot, a takarmánybúzáért 43 600 forintot adtak tonnánként tavaly decemberben.

Az összegzésben megjegyzik: a kukorica ára ugyan 2014 első negyedében növekedni kezdett, de júniustól drasztikusan csökkent, ahogy egyre biztosabban megbecsülhető lett a várható termés mennyisége. Magyarországon és globálisan is az átlagosnál több kukorica termett 2014-ben. A legutolsó adatok szerint történelmi rekord, csaknem 9,2 millió tonna termett Magyarországon. Korábban csak 2005-ben takarítottak be ezt megközelítő mennyiséget.

Búzából ezzel szemben, csak jó átlagos eredmény született, a betakarított 5,2 millió tonna nagy része pont a sok nyári csapadéknak köszönhetően csak gyenge minőségű lett. A búza ára tavaly az aratásig erősödött, majd jelentősen csökkent, az új évben viszont elindult egy drágulási folyamat.

A továbbiakban a viszonylag alacsony árak miatt mindegyik gabonaféle esetében egy lassú drágulási folyamatra van a legnagyobb esély a szakértők szerint. Az első félév végére a malmi búza 54 ezer forint, a takarmánybúza pedig 48 ezer forint lehet. A kukorica ára ugyanakkor elérheti a 45 ezer forintot is a mostani piaci várakozások alapján. 

A Magro.hu mezőgazdasági online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A felmérés egy 7600 regisztrált felhasználót tartalmazó adatbázis alapján készült - közölte a Magro.hu mezőgazdasági piactér.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: