Az egyik legcsapadékosabb év volt 2014 a Közép-Tisza-vidékén

A Közép-Tisza-vidékén 2014-ben a sokévi átlagot jóval meghaladó csapadék hullott, ezzel a tavalyi év a negyedik legcsapadékosabbnak számít az 1963 óta szervezetten végzett mérések óta - tájékoztatta Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-t.


A szakember közlése szerint területi átlagban 690,4 milliméter csapadék hullott, ami 177 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot. Ebben az évben a március, a június, az augusztus és a november volt a sokévinél szárazabb hónap, a többiben a területi csapadékátlag meghaladta a sokéves havi átlagot, júliusban, szeptemberben és októberben pedig kiemelkedően nagy mennyiségű csapadék áztatta az Alföld közepét. 

Ami a területi eloszlást illeti: tavaly a legkevesebb csapadékot Kisköre, Kunhegyes és Tiszafüred körzetében mértek, míg a legtöbbet Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban, körülbelül másfélszer annyit, mint északon. Az abszolút "csapadékrekorder" Kunszentmárton lett 905,1 milliméterrel, míg a másik póluson Kunhegyes található 595,1 milliméterrel.

A Kötivizig Jász-Nagykun-Szolnok megye túlnyomó részét, Pest és Heves megyék déli körzetét, valamint Bács-Kiskun megye észak-keleti szegletét magába foglaló működési területén ebben az emberöltőnyi időintervallumban a "legvizesebb" év a 2010-es  volt, amikor a lehullott csapadék mennyisége átlagosan elérte a 929,4 millimétert. Ebben a tekintetben "ezüstérmes" az 1999-es év a maga 750 milliméterével, amelyet 2005 követ 746,3 milliméternyi csapadékkal.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: