Az MNB kamatdöntő ülése a jövő hét legfontosabb eseménye

Piaci szempontból az MNB monetáris tanácsának kamatdöntő ülése lesz a jövő hét legfontosabb eseménye, piacmozgató hatású hazai makrogazdasági adatok ugyanakkor nem jelennek meg.


Kedden tartja idei első kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és bár elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentett likviditásbővítő intézkedése jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek, a szakértők arra számítanak, hogy a jegybank egyelőre nem változtat a jelenleg 2,1 százalékos alapkamaton. Az EKB döntése nyomán erősödött ugyan a forint, és a továbbra is visszafogott infláció is teret enged a monetáris lazításnak, szakértők szerint azonban egyelőre óvatos marad az MNB. Ezt indokolhatja egyebek között az, hogy az EKB-döntés és még inkább a svájci jegybank árfolyamvédelmi küszöbének eltörlése okozta kilengések után még nem stabilizálódtak a piacok. 

Szerdán munkaerő-piaci adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az október-decemberi időszakra vonatkozóan. Az előző időszakban, szeptember-novemberben 7,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2,0 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliek száma egy év alatt 83 ezerrel 321 ezerre csökkent. A foglalkoztatottak száma ez idő alatt 188 ezerrel 4 millió 155 ezerre nőtt. Makrogazdasági elemzők a múlt havi adatközléskor arra hívták fel a figyelmet, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat. Ezt az is mutatja, hogy havi összevetésben 0,1 százalékponttal nőtt a munkanélküliség, ugyanis a szezonális hatásokat a korábbi évvel ellentétben ezúttal nem ellensúlyozta a közmunkaprogram bővítése. 

Csütörtökön jelenik meg a KSH második becslése a kiskereskedelem novemberi forgalmáról. A már közölt első becslés szerint novemberben 5,2 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom volumene. A kiskereskedelmet egyértelműen az üzemanyagárak csökkenéséből adódó keresletélénkülés húzta: az üzemanyagok forgalmának növekedése éves összevetésben 8,5 százalékra gyorsult az októberi 6,5 százalékról, miközben az élelmiszer-eladások élénkülése 3,7-ről 3,4, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítésének emelkedése 6,6 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött.

Pénteken az ipari termelői árak decemberi és 2014. évi alakulásáról közöl adatokat a statisztikai hivatal. Novemberben 0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban viszont 0,6 százalékkal nőttek. A forintban mért exportárak egy év alatt 1,7 százalékkal emelkedtek, miközben a belföldi értékesítésben elért árak 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint 2013 novemberében. 2014 első tizenegy hónapjában az ipari termelői árak 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: